Ο Ερντογάν «χρυσώνει» την Μέι – Παρήγγειλε μαχητικά αεροσκάφη 100 εκατ. λιρών

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ανάμεσα στη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφεται η σύναψη συνεργασίας ανάμεσα στην BAE Systems και την TAI για την κατασκευή νέας γενιάς πολεμικών αεροσκαφών για την Τουρκία.

Όπως ανακοινώθηκε πρωτόκολλο συμφωνίας με την Turkish Aerospace Industries (TAI) υπέγραψε το Σάββατο η βρετανική BAE Systems, για την κατασκευή μιας νέας γενιάς τουρκικών μαχητικών, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Το συμβόλαιο, αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων λιρών (125 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ), αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο και για άλλες συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων λιρών στη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Μέι.

«Η συμφωνία σημαδεύει την έναρξη μιας νέας και ενισχυμένης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας στα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας είναι σημαντική και υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι ένα σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Οι κινήσεις αυτές βέβαια δεν πρέπει να περάσουν «απαρατήρητες» από την ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, που η Βρετανία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο.

tribune.gr