Ο Τραμπ προαναγγέλλει τείχος και μπλόκο σε υπηκόους συγκεκριμένων χωρών

Στην εφαρμογή περνάει τις θέσεις του για τους μετανάστες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αναμένεται να υπογράψει από σήμερα προεδρικά διατάγματα σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ, αλλά και την ανάκληση της αδειών εισόδου (βίζα) για τους πολίτες της Συρίας, αλλά κι έξι άλλων χωρών από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με πηγές του Κογκρέσου, αλλά και ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης που έχουν λάβει ενημέρωση για το παραπάνω ζήτημα.

Ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter χθες το βράδυ ότι η σημερινή ημέρα θα είναι μία «μεγάλη ημέρα» για την εθνική ασφάλεια, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί μία πολύμηνη απαγόρευση της εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ, μέχρι την εφαρμογή πιο αυστηρής νομοθεσίας.

Προεδρικό διάταγμα που θα υπογραφεί θα απαγορεύει την έκδοση βίζας από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες σε πολίτες της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, αλλά και της Υεμένης, δηλώνουν ειδικοί σε θέματα μετανάστευσης, οι οποίοι θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.


Στη χθεσινοβραδινή ανάρτησή του στο Twitter, ο Τραμπ έγραψε: «Μεγάλη ημέρα θα είναι για την εθνική ασφάλεια η αυριανή. Μεταξύ των άλλων θα χτίσουμε το τείχος».

Το πακέτο των μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα των ΗΠΑ, είναι πιθανό να περιλαμβάνουν την κατασκευή του τείχους στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού, αλλά και την εφαρμογή άλλων μέτρων για τη μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που ζουν εντός της αμερικανικής επικράτειας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα πρώτα διατάγματα αναμένεται να υπογραφούν σήμερα, με τον Τραμπ να έχει την προσοχή του (αρχικά) στην ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ τα ζητήματα των προσφύγων, αναμένεται να απασχολήσουν το νέο πρόεδρο, προς το τέλος της εβδομάδας

Ο Στίβεν Λεγκόμσκι, που ήταν υψηλόβαθμος σύμβουλος για τις αρμόδιες υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ στην προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί το δικαίωμα να περιορίσει την είσοδο προσφύγων, αλλά και την έκδοση βίζας από χώρες ειδικού ενδιαφέροντος, στην περίπτωση που κρίνεται ότι με την απόφαση αυτή, εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

«Από καθαρά νομική άποψη, θα βρίσκεται ακριβώς εντός των ορίων της δικαιοδοσίας του. Αλλά από πολιτική άποψη, θα είναι μία τρομακτική ιδέα, με δεδομένη τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες» τόνισε ο Λεγκόμσκι που είναι καθηγητής Νομικής στο πανεπιστήμιο (Washington University) στο Σεντ Λούις.

Ο πρόεδρος Τραμπ, αναμένεται να υπογράψει τα πρώτα από τα διατάγματα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στις αρμοδιότητες του οποίου εντάσσονται τόσο η μετανάστευση, όσο και η συνοριακή ασφάλεια.

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είχε (αρχικά) εξαγγείλει την εφαρμογή προσωρινού αποκλεισμού στην είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, προκειμένου να προστατευτούν οι Αμερικανοί, από το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τόσο ο ίδιος, ο Τραμπ, όσο και ο Γερουσιαστής, Τζεφ Σέσιονς, τον οποίο έχει επιλέξει για την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν από τότε δηλώσει ότι θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στην επιβολή περιορισμών, κατά χωρών, οι μετανάστες των οποίων, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων. Έτσι, η νέα αμερικανική κυβέρνηση κλείνει περισσότερο προς την εφαρμογή ενός ειδικού πλαισίου μέτρων κι όχι την εφαρμογή απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ, σε όσους ακολουθούν μία συγκεκριμένη θρησκεία.

Αρκετοί από τους οπαδούς του Τραμπ, εναντιώνονται στην απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τη Συρία, που εισέρχονται στις ΗΠΑ. Οι οπαδοί του Τραμπ φοβούνται ότι όσοι διαφεύγουν από τις αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, μπορούν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.