Όχι περισσότεροι από 2.000 τζιχαντιστές ταμπουρωμένοι στη Μοσούλη

Περίπου 2.000 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) είναι οχυρωμένοι στη δυτική Μοσούλη για να πολεμήσουν εναντίον των ιρακινών δυνάμεων που επιχειρούν να ανακαταλάβουν πλήρως το τελευταίο προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ, έγινε τη Δευτέρα γνωστό από αξιωματούχο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.«Παραμένουν εκεί περίπου 2.000» δήλωσε σε δημοσιογράφους αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, κατά την επίσκεψη στη Βαγδάτη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις.

Ο αριθμός των τζιχαντιστών που βρίσκονταν στη Μοσούλη υπολογιζόταν μεταξύ 5.000 και 7.000 από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ πριν από την έναρξη στις 17 Οκτωβρίου της επιχείρησης για την ανακατάληψη της ιρακινής πόλης.

Χωρίς να δίνει έναν συγκεκριμένο απολογισμό, ο Συνασπισμός διαβεβαιώνει ότι τους τέσσερις μήνες που διαρκούν ήδη οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, στις συγκρούσεις έχουν χάσει την ζωή τους πολλοί τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή, καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2017 ο ιρακινός στρατός ανακοίνωσε την απελευθέρωση της ανατολικής Μοσούλης.

Η Μοσούλη διασχίζεται από τον πλατύ ποταμό Τίγρη που τη χωρίζει σε δυτική και ανατολική Μοσούλη. Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει στη δυτική πλευρά της πόλης.

tribune.gr