Αυτά τρέμουμε: "Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για λύση Κυπριακού" λένε οι Βρετανοί!

To Λονδίνο είναι έτοιμο να εξετάσει τις όποιες μελλοντικές διευθετήσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις στο θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Φάλον, τονίζοντας πως η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να βοηθήσει τις προσπάθειες επίτευξης μια συμφωνίας στο Κυπριακό, η οποία θα επιτρέψει στις δύο κοινότητες να νοιώθουν ασφάλεια για το μέλλον τους.

Η τοποθέτηση του κ. Φάλον έγινε μετά από τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο οποίος τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στον 21ο αιώνα αναχρονιστικά συστήματα ασφαλείας δεν έχουν θέση ιδιαίτερα για μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις δηλώσεις τους, οι δύο Υπουργοί ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν την περαιτέρω επέκταση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με την υπογραφή ενός ανανεωμένου και πιο φιλόδοξου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας.

«Ας μου επιτραπεί να δηλώσω με έμφαση ότι ως εγγυήτρια δύναμη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πράξει ό,τι χρειαστεί για βοηθήσει στην επίτευξη μιας διευθέτησης και στην εξεύρεση μιας συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην κάθε κοινότητα να αισθάνεται ασφάλεια για το μέλλον της», ανέφερε ο κ. Φάλον σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Φωκαΐδη.

«Στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τις όποιες μελλοντικές διευθετήσεις στο θέμα της ασφάλειας επί των οποίων συμφωνήσουν οι δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Επανέλαβε την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου για επιστροφή σχεδόν του ήμισυ της περιοχής των Βάσεων σε μια επανενωμένη Κύπρο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή η προσφορά θα είναι μια σημαντική συνεισφορά σε μια τελική συμφωνία.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «αυτό δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα των Βάσεων να προωθήσουν την ασφάλεια στην περιοχή και να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία ή άλλες απειλές».

Ο κ. Φωκαΐδης ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του πως «σε ό,τι αφορά τη δική μας πλευρά δεδομένη είναι η βούληση και η επιθυμία για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση».

«Εκείνο που δεν είναι δεδομένο, αποτελεί δυστυχώς ακόμα ζητούμενο, είναι να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι στον 21ο αιώνα, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αναχρονιστικά συστήματα της δεκαετίας του 1960 δεν έχουν θέση ειδικά για μια χώρα μέλος της ΕΕ», υπογράμμισε.