Γιατί παραιτήθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ – Ποιος θα τον διαδεχθεί

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Φλιν, μετά το ζήτημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους, πριν από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.Ο απόστρατος στρατηγός, Κιθ Κέλογκ, που έχει ηγετική θέση στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, θα ασκεί προσωρινά και τα καθήκοντα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας.

Μαζί με τον Κέλογκ, υποψήφιοι για τη θέση, είναι ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους πρώην διευθυντής της CIA και ο Ρόμπερτ Χάργουαρντ πρώην υποδιοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Η παραίτηση Φλιν ακολούθησε τη δήλωση εκπροσώπου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο ίδιος εξέταζε το ζήτημα που προέκυψε με τις συνομιλίες που είχε ο Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε για το ίδιο θέμα, συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς.

Ο Φλιν, από την πλευρά του, είχε διαβεβαιώσει τον Πενς ότι δεν είχε συζητήσει το θέμα των εφαρμοζόμενων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, με Ρώσους αξιωματούχους.

Από την άλλη μεριά, οι μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τις οποίες περιγράφουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, δείχνουν ότι το θέμα τέθηκε στις συζητήσεις μεταξύ του Φλιν και του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ.

Οι συνομιλίες αυτές παραβιάζουν την εφαρμογή σχετικού νόμου (Logan Act) που απαγορεύει την εμπλοκή Αμερικανών πολιτών που δεν έχουν κάποια κυβερνητική θέση ή εξουσία σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

«Δυστυχώς, εξαιτίας της ταχύτητας εξέλιξης των γεγονότων, χωρίς να έχω πραγματική πρόθεση είχα ενημερώσει τον εκλεγμένο (τότε) αντιπρόεδρο, αλλά κι άλλους με μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση αναφορικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με τον Ρώσο πρεσβευτή.

Τόσο, ο πρόεδρος, όσο κι ο αντιπρόεδρος δέχθηκαν την ειλικρινή συγνώμη μου» έγραψε χαρακτηριστικά ο Φλιν στην επιστολή της παραίτησης του.

tribune.gr