Αυτοκτονίες - Τι λέει το ΓΕΕΘΑ: Οι διοικητές μονάδων πρέπει να βρίσκονται κοντά στο προσωπικό

Του Απόλλωνα Λεονταρίτη

Βαθειά θλίψη προκαλεί η απώλεια του Λοχία Χ.Ε. ετών 40, που υπηρετούσε σε Μονάδα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «ΠΟΝΤΟΣ» στη Νέα Σάντα  στο Κιλκίς, ο οποίος σήμερα το πρωί τραυματίσθηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό του όπλο ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού. Πρόκειται για το τέταρτο κρούσμα αυτοκτονίας  το τελευταίο 4μηνο, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος απωλειών είναι πάντα υπαρκτός και καραδοκεί ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ το όλο θέμα συνεχίζει να προβληματίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και την ηγεσία, ενώ ήδη είχε εκδοθεί σχετική οδηγία από την 31η Οκτωβρίου 2016 (ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ) με αφορμή ανάλογο κρούσμα, προκειμένου να τονιστεί σε διοικητές μονάδων η σημασία που πρέπει να αποδοθεί σε εντοπισμό «ενδείξεων και ανεπιθύμητων καταστάσεων, με σκοπό την πρόληψή τους»,

Ειδικότερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ είχε ορθώς επισημάνει ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί τον πιο σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος και το πιο πολύτιμο στοιχείο τους.


Είναι σαφές ότι ανεξαρτήτως βαθμού η θέσης, όλα τα στελέχη, σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας είναι άνθρωποι όπως όλοι μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, πολλές φορές δυσβάστακτα. Είτε υπό το βάρος προσωπικών -συναισθηματικών προβλημάτων είτε οικονομικών υπό το βάρος της γενικότερης δυσμενούς δημοσιονομικής συγκυρίας που δυστυχώς πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Για το λόγο αυτό η γενική οδηγία είναι να υπάρχει ανθρώπινη αντιμετώπιση από τους  Διοικητές μονάδων, προκειμένου να βρίσκονται κοντά στο προσωπικό, έτσι ώστε να είναι πιο πιθανός ο εντοπισμός ενός προβληματισμού ή μιας περίεργης συμπεριφοράς από κάποιο στέλεχος που έχει πρόβλημα.

Όπως επισημάνθηκε στο Onalert.gr, «καλά είναι τα χαρτιά και οι εντολές», όμως οι Διοικητές και οι προϊστάμενοι πρέπει να εξαντλούν κάθε περιθώριο συνεχούς και ουσιαστικής επικοινωνίας με το προσωπικό τους επί των προβλημάτων που τους απασχολεί ή τους προβληματίζει.

Βεβαίως όμως όλοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν οτι ένας Διοικητής δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν εκτός από τα λοιπά καθήκοντα και σοβαρές ευθύνες του, να μπορεί  να έχει πλήρη εικόνα για το κάθε ένα στέλεχος ή στρατιώτη ξεχωριστά. Ούτε φυσικά δύναται να διαβλέψει ανά πάσα στιγμή, πότε μια τέτοια περίπτωση υφιστάμενου που υπηρετεί στη μονάδα του, βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σημείο. Κατά συνέπεια πρόκειται για ένα πολύπλευρο πρόβλημα, δυσκολο στην αντιμετώπιση και πρόληψη, που δεν γίνεται να αποτίθεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα -αρα και ευθύνη των διοικητων των μονάδων.

Όλοι πάντως ελπίζουν και εύχονται αυτό να είναι το τελευταίο περιστατικό που πλήττει την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΠΗΓΗ: http://www.onalert.gr/stories/autoktonies-geetha-oi-dioikites-monadon-prepei-na-briskontai-konta-sto-prosopiko/54316