Σκηνοθετημένο το τουρκικό βίντεο στα Ίμια!- Λιμενικό: «Δεν πλησίασαν στα νησιά»

της Μαρίνας Νικολάκη
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού και πηγές από το ΓΕΕΘΑ, το επίμαχο βίντεο που διέρρευσαν τα τουρκικά μέσα νωρίτερα όπου δείχνει σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να πλησιάζουν στα Ίμια είναι προιόν φωτομοντάζ!

Από ότι φαίνεται οι Τούρκοι κάνουν ό,τι μπορούν για να συντηρήσουν την ένταση με τακτικές παραπληροφόρησης!

Πάντως, από το ΓΕΕΘΑ τονίζουν αυτό που σημειώσαμε ενωρίτερα ότι "Αν επιχειρήσουν να πατήσουν στα Ιμια θα υπάρξει απάντηση σύμφωνη με τους κανόνες εμπλοκής".

Το περιστατικό που υποστηρίζουν οι Τούρκοι ότι συνέβη, διαψεύδει το Λιμενικό, που αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: "Με αφορμή οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο) που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες αναφορικά με προσέγγιση τουρκικής ακταιωρού σήμερα το πρωί στα Ίμια, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής γνωρίζεται ότι δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, ενώ στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ".

Από πηγές του ΓΕΕΘΑ προκύπτει ειδικότερα σε ό, τι αφορά το βίντεο πως πράγματι διακρίνεται αρχικά η περιοχή των Ιμίων. Όμως στη συνέχεια το τουρκικό σκάφος φαίνεται να προσεγγίζει νησίδες που μορφολογικά δεν μοιάζουν με καμία από τις δύο βραχονησίδες Ίμια.Σύμφωνα με όσα μετέδιδε νωρίτερα η Hurriyet, πλοιάριο της τουρκικής ακτοφυλακής "έδεσε" ανάμεσα στις δύο βραχονησίδες των Ιμίων.

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της διαδικτυακής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας, το πλοιάριο, στο οποίο επέβαιναν 5 Τούκοι αξιωματικοί, έμεινε ακίνητο για δέκα λεπτά και έπειτα 5-6 αξιωματικοί άρχισαν να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο.

Σύμφωνα πάντα με την Hurriyet, ένα ελληνικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού βρισκόταν σε απόσταση ενός μιλίου από την το τουρκικό πλοιάριο, δηλαδή από την Καλόλιμνο.

Επίσης αναφέρεται ότι όταν ένα πλοίο 170 μέτρων της τουρκικής εταιρείας “Powership Μαύρη Θάλασσα” με την ονομασία "Yasinbey" πέρασε από την περιοχή των Ιμίων προκάλεσε την κινητοποίηση της ελληνικής ακτοφυλακής. Το ελληνικό σκάφος αναγκάστηκε να επιστρέψει, όταν ξεκίνησε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να κατευθύνεται προς το μέρος του.

pronews.gr