«Τη νύχτα που πήραμε διαταγή να φύγουμε απ' τα Ιμια»

Ο κυβερνήτης και οι ναύτες της φρεγάτας «Αδρίας» περιγράφουν τις συγκλονιστικές στιγμές της νύχτας των Ιμίων - Θλίψη για τη συντριβή του ελικοπτέρου, πικρία και οργή για το σήμα επιστροφής στη Σαλαμίνα

Πριν από 21 χρόνια το πολεμικό πλοίο «Αδρίας», μία από τις φρεγάτες του στόλου, κλήθηκε να μεταβεί στις βραχονησίδες Ιμια έτοιμη να συνδράμει σε πιθανό θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο τότε κυβερνήτης, ναύαρχος ε.α. Γιάννης Εγκολφόπουλος, και οι ναύτες του «Αδρίας» σήμερα μιλούν στο «ΘΕΜΑ» και  περιγράφουν συγκλονιστικές στιγμές από τη νύχτα των Ιμίων: για τη θλίψη και τη συντριβή τους όταν κατέπεσε το ελικόπτερο με τους τρεις αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Για την πικρία και την οργή τους όταν πήραν το σήμα της επιστροφής  στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Ολοι τους, όμως, καταλήγουν σε μια κοινή διαπίστωση και δηλώνουν με αυτοπεποίθηση ότι εάν ακολουθούσε σύγκρουση, χάρη στο υψηλό τους ηθικό και τη μεγάλη αίσθηση πατριωτικού χρέους η ελληνική επικράτηση θα ήταν βέβαιη. Οπως ακριβώς γράφει και ο θυρεός της φρεγάτας: «Ελεύθερον το εύψυχον». Φράση του Θουκυδίδη που συμπυκνώνει το μαχητικό τους φρόνημα και σημαίνει ότι «η ελευθερία είναι συνυφασμένη με την ανδρεία».


συνέχεια εδώ