ΑΣΤ (Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς) productions

Στις 11 Απριλίου το greekalert είχε αποκαλύψει την ύπαρξη 4 video στο yahoo όπου παρουσιαζόταν μια ομάδα αυτοαποκαλούμενη ως "απελευθερωτικός στρατός της τσαμουριάς" και ζητούσε να της επιστραφούν τα... εδάφη της.
Από την αρχή είχαμε γράψει πως είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για κάποια πλάκα από τις εκατοντάδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (αν και για αυτά τα τόσο ευαίσθητα θέματα μάλλον δεν πρέπει να γίνονται πλάκες).
Το θέμα πήρε διαστάσεις κυρίως από την παράξενη στάση που κράτησαν τα Αλβανικά ΜΜΕ για το θέμα...
Και φυσικά έφθασε μέχρι το press room όπου Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών δήλωσε :

"Νομίζω ότι για αμφιβόλου προελεύσεως και αξιοπιστίας μηνύματα αυτής της μορφής, είτε στο διαδίκτυο είτε αλλού, παρέλκει ακόμα και να επαναλάβω τη σταθερή μας τοποθέτηση. Δηλαδή ότι τα θέματα αυτά έχουν λυθεί από την ιστορία και απ’ τις Διεθνείς Συνθήκες. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Όπως δεν υφίσταται κανένα θέμα όσον αφορά στην ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα."

πρώτη είδηση το θέμα στο μεγαλύτερο αλβανικό κανάλι

Ολα καλά και όλα ωραία μέχρι πριν λίγες μέρες, όπου τα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν πρώτο θέμα τα videos αυτά, στην αρχή με διάφορες υπόνοιες οτι πρόκειται για ελληνική προβοκάτσια. Πλέον τα videos παρουσιάζονται σαν διακήρυξη και σε διάφορα blogs και ειδησεογραφικά sites γίνεται λόγος για "πρόοδο στα σχέδια της Μεγάλης Αλβανίας".

Δε ξέρουμε τι παιχνίδι παίζεται με αυτά τα videos. Tο site sheikyermami.com σε post του με τίτλο "Αλβανοι τρομοκράτες ανακοινώνουν οτι είναι η σειρά της Ελλάδας" λέει πως ο πρόεδρος της "Albanian municipality Himara" με αφορμή τα videos δήλωσε στο κανάλι News 24 οτι η πλειοψηφία των κατοίκων της Ηπείρου αποτελείται απο Αλβανούς και για αυτό πρέπει να της δοθεί αυτονομία.

Το Γερμανικό Jihad Watch κάνει τα δικά του σχόλια για τις λεπτομέριες του video ενώ το Byzantine Sacred Art Blog λέει οτι χρησιμοποιείται η ίδια "συνταγή" που χρησιμοποιήθηκε για το Κόσοβο , ξεκινώντας με την "αλβανοποίηση" του ονόματος της περιοχής.

Για το θέμα του δήθεν Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς ερωτήθη στις 2 Μαίου και ο Tom Casey,εκπρόσωπος του State Department από τον δημοσιογράφο κ. Λάμπρου

QUESTION: On Albania, Mr. Casey, yesterday, Greece protested provocative actions by newly formed Albanian army bands with a fancy name called Liberation Army of (inaudible). This entity according to Balkans observers is an extension of the Kosovo Liberation Army. Does the Department of State of follow the activities beyond Kosovo or for revived Kosovo Liberation Army which was once classified by the Department of State as a terrorist organization?

MR. CASEY: Mr. Lambros, I'm not familiar with those reports. But again, I think whether you're referring to the situation in Kosovo or more broadly in the Balkans, U.S. policy has been consistent and clear in terms of insisting that people proceed through constitutional and legal means and not resort to violence. We would certainly oppose any violent actions against individuals, whether that's in Greece, Kosovo, Albania or any place else.

QUESTION: One more. Does the U.S. Government share intelligence with Greece concerning the (inaudible) role of Islamic cells in the Balkans as you are concerned, some of which has been close allies of the KLA and its close border affiliates such as the (inaudible) Liberation Army?

MR. CASEY: Mr. Lambros, we have excellent relations with the Government of Greece in all areas. But certainly, I wouldn't be in a position to comment on any kind of intelligence matters. You could certainly try again my friends over at the CIA on that.

Σύμφωνα με update του Byzantine Sacred Art Blog η αλβανική πλευρά ανησυχεί οτι τα videos αυτά την δεδομένη στιγμή μπορεί να βλάψουν τις βλέψεις τους για το Κόσσοβο. Για αυτό και καταβάλονται προσπάθειες απο πολλές μεριές ωστέ να εξαφανιστούν τα videos αυτά απο το Internet, κάτι που όπως επισημαίνει και το site είναι πάρα πολύ δύσκολο.
Το αλβανικό site dervina.com πάντως ήδη κατέβασε τα videos που φιλοξενούσε ωστε να μπορούν οι χρήστες του να τα κατεβάζουν κατευθείαν χωρίς τις χρήση του yahoo videos.
Και επειδή όλα αυτά φαίνονται σαν σειρά επιστημονικής φαντασίας εμείς παραθέτουμε μερικούς συνδέσμους που μπορείτε να δείτε πιο παλιά επεισόδια!!!
εδώ αναφορές από το 1999 για επικείμενη δράση
εδώ μπορείτε να δείτε από τα πρακτικά της βουλής ερώτηση του Κου Ανδρεουλάκου το 2000 σε τι ενέργειες θα προβεί το Ελληνικό Κράτος γνωρίζοντας πως έχει ιδρυθεί Απελευθερωτικός Στρατός της Τσαμουριάς στα πρότυπα του UCK
εδώ μπορείτε να δείτε άρθρο του Ριζοσπάστη στις 6 Ιούνη του 2001!!!
που αναφέρει πληροφορίες για νεοσύστατο Απελευθερωτικό Στρατό της Τσαμουριάς....που ανακοίνωσε την έναρξη δράσης του στην ελληνική Ηπειρο στις 24 Ιούνη!
εδώ μπορείτε να βρείτε άρθρο από το Γερμανικό περιοδικό SPIEGEL για την εξέγερση Αλβανών στην Ελλάδα
εδώ την ίδια χρονιά ο Αλι Αχμέτι διαψεύδει τα περι Απελευθερωτικού Στρατού της Τσαμουριάς
εδώ συνεχίζει να τα διαψεύδει με γράμμα προς τον τότε υπουργό Γιωργάκη Παπανδρέου
Παρόλα αυτά την ίδια ώρα φθάνουν πληροφορίες για άλλες δηλώσεις εδώ
μερικές ημέρες πριν αναφορά έκαναν και τα ΝΕΑ εδώ
και φυσικά στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες αναφορές και ακόμα περισσότερα αποτελέσματα για UCC!!!!
Αυτά είναι ελάχιστα από αυτά που θα μπορούσαμε να παραθέσουμε γι αυτούς που θα μιλήσουν για μυθοπλασίες και προπαγάνδα και πως όλα όσα συμβαίνουν είναι μόνο παιχνίδια παιδιών. Είναι κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια κάνωντας αργά αλλά σταθερά βήματα ώστε να φτάσουν στο τελικό τους στόχο.
Και δεν τα προβάλουμε ώστε να συμμετέχουμε και εμείς στο γαιτανάκι με τα παιχνίδια μειονοτήτων στα Βαλκάνια, αλλά για να χτυπήσουμε το καμπανάκι του κινδύνου σε αυτούς που τα παίρνουν αψήφιστα.
Όπως αναφέραμε και παραπάνω ήδη οι Αλβανικοί κύκλοι που προωθούν τέτοια σενάρια άρχισαν να τα μαζεύουν.
Αλλά από ότι δείχνουν τα πράγματα όχι επειδή μετανιώνουν για τα σχέδια τους αλλά επειδή η βιασύνη τους μπορεί να πλήξει το ήδη επιτυχημένο κατά το ήμιση στόχο τους για το Κόσσοβο.
θα επανέλθουμε....σύντομα....
greekalert