Σχετικά με το greekalert


Έχουν περάσει 10 χρόνια από τη μέρα που ξεκίνησε η προσπάθεια του blog αυτού και επειδή πολλοί είναι οι καινούργιοι φίλοι μας, είπαμε να περιγράψουμε τη μέχρι τώρα πορεία του greekalert μέσα από τα σημαντικότερα περιστατικά.


Τον Δεκέμβριο του 2006 η ομάδα που μερικές μέρες μετά θα δημιουργούσε το greekalert ανακαλύπτει οτι στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, και συγκεκριμένα στη σελίδα επικοινωνίας με τη γραμματεία της Βουλής, υπάρχει λίστα με χώρες στην οποία αναφέρεται χώρα με το όνομα "Μακεδονία". Ειδοποιήθηκαν όσοι ήταν δυνατόν, και υστερα απο μια αλυσιδωτή αντίδραση και αρκετές μέρες, οι υπεύθυνοι διόρθωσαν το λάθος αυτό. (δείτε εδώ)

Αυτή ήταν και η αφορμή για να δημιουργηθεί μια σελίδα, ένας τόπος, στον οποίο θα συγκεντρώνονται παρόμοια λάθη και οι επισκέπτες του να επικοινωνούν με τους αρμόδιους του κάθε λάθους.

Ο τόπος αυτός ονομάστηκε Greek Alert.

Απο κει και πέρα η πορεία είναι η εξής.

Τον Ιανουάριο έρχεται η πρώτη "νίκη" του greekalert. Το υπουργείο εξωτερικών της Λετονίας είχε στους συνδέσμους του link στην επίσημη σελίδα των κατεχομενων της Κύπρου και το παρουσίαζε ως την επίσημη Κυπριακή σελίδα (δείτε εδώ). Οι υπεύθυνοι μόλις ενημερώθηκαν απο τους επισκέπτες του greekalert διόρθωσαν το λάθος τους. (δείτε εδώ)

Λίγες μέρες μετά άρχισαν να έρχονται και οι διορθώσεις απο ξένα πανεπιστήμια στα οποία υπήρχε αναφορά σε χώρα "Βόρεια Κύπρος" με πρώτο το Duquense University (δείτε εδώ)


Στις 9 Ιανουαρίου το greekalert εντοπίζει πολλές αναφορές σε χώρα Μακεδονία στο Συστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Επιχειρηματικών Πληροφοριών που βρίσκεται στο επίσημο site του υπουργείου Εξωτερικών (δείτε εδώ). Μετα απο λίγες μέρες και με την διαμαρτυρία των επισκεπτών του Greekalert το λάθος είχε διορθωθεί. (δείτε εδώ)


Στις 15 Ιανουαρίου το greekalert δημοσιεύει μια λίστα με διάφορες κυβερνητικές και πανεπιστημιακές σελίδες των ΗΠΑ στις οποίες η Κρήτη παρουσιάζεται σαν αυτόνομο Κράτος (δείτε εδώ). Το θέμα γίνεται αμέσως ευρύτερα γνωστό τόσο απο το διαδίκτυο όσο και απο εφημερίδες και περιοδικά (δείτε εδώ). Μετα απο λίγο καιρό και αφού σχεδόν όλα τα λάθη είχαν διορθωθεί (Το Υπουργείο Εμπορίου της Αμερικανικής Κυβέρνησης, τα καναδικά ταχυδρομεία, το United States Department of the Treasury, Η Nasa , Η United Airlines, και 13 Πανεπιστήμια), η Υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντά σε ερώτηση του βουλευτή κ. Στυλιανού Ματζαπετάκη (δείτε εδώ):

"Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα, το Υπουργείο Εξωτερικών, αντέδρασε άμεσα και μέσω των διπλωματικών μας αρχών ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο στον Καναδά όσο και στις Η.Π.Α, να προβούν σε σχετική διόρθωση.Όλοι οι εμπλεκόμενοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε είδους πρόθεση για την λανθασμένη αναγραφή, έδειξαν διάθεση συνεργασίας και θέλησαν να προβούν στη σχετική διόρθωση.

Ειδικότερα:Όσον αφορά στα Καναδικά ταχυδρομεία η παρερμηνεία γίνεται στο τμήμα υπολογισμού των τιμών της διεθνούς αποστολής δεμάτων όπου στον κατάλογο των προορισμών αναφέρεται η Κρήτη ως απλός προορισμός χωρίς την ένδειξη included iη Greece που έχει ο κυρίως κατάλογος.

Με επιστολή του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας μας στην Οττάβα προς τα Καναδικά ταχυδρομεία έχει ήδη ζητηθεί να γίνει η κατάλληλη διόρθωση.Όσον αφορά στις Η.π.Α οι διπλωματικές και προξενικές μας Αρχές απέστειλαν ανασκευαστικές επιστολές σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα καθώς και στο Department of Commerce, Department of Treasury, United States for International Business, Nasa, και United Airlines.

Στις απαντήσεις που έχουν ληφθεί τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα υπήρξαν θετικά και αρκετοί φορείς έχουν προβεί στη σχετική διόρθωση.Η ελληνική κυβέρνηση, παρακολουθεί ενδελεχώς το θέμα και μέσω των διπλωματικών και προξενικών της Αρχών, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επικοινωνία με όσους φορείς δεν έχουν ακόμη προβεί σε διόρθωση και θα αντιδράσει άμεσα σε οποιαδήποτε νέα ενδεχόμενη εμφάνιση του προβλήματος προκειμένου για την οριστική απάλειψη αυτού του παροράματος.

Η Υπουργός
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ"

Στις 7 Φεβρουαρίου το greekalert εντοπίζει link σε σελίδα με διεύθυνση albaniafuckgreece.org στο NIST (επίσημο όργανο του υπουργείου εμπορίου των ΗΠΑ) (δείτε εδώ). Λίγες μέρες μετά το λάθος διορθώνεται και το NIST απαντά σε επισκέπτη του greekalert (δείτε εδώ)
"Thank you for bringing this to our attention. We have removed the offending link. The NVD database gets automatically populated from other sources, however we try to catch problems like these as we find them. Thanks for helping to improve NVD."

Στις 11 Φεβρουαρίου βρίσκουμε πως το αραβικό παράρτημα του MSN στις λίστες με τις χώρες περιλαμβάνει χώρα "North Cyprus" (δείτε εδώ). Οι διαμαρτυρίες των φίλων τόσο σε αραβικό παράρτημα όσο και στο ελληνικό ήταν άμεσες. Η Microsoft διορθώνει το λάθος (δείτε εδώ) και απαντά :

"Ευχαριστούμε που θέσατε υπόψιν μας το συγκεκριμένο ζήτημα. Κινηθήκαμε άμεσα σε συνεργασία με το MSN Arabia και το ζήτημα έχει πλέον διευθετηθεί. Το θέμα προέκυψε από την αβλεψία μίας τρίτης εταιρείας, πάροχο ταξιδιωτικών υπηρεσιών, με την οποία το MSN συνεργαζόταν στο παρελθόν."

Στις 19 Φεβρουαρίου το Greekalert επισημαίνει πως στο blog diplomacy του διπλωματικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ φιλοξενούνται ξένες δημοσιεύσεις στις οποίες αναφέρεται χώρα "Μακεδονία" (δείτε εδώ). Η αντίδρασεις τότε περιορίστηκαν σε αναδημοσιεύσεις απο άλλα blogs και έπρεπε να περάσουν 3 μήνες οπου και ξαναδημοσιεύσαμε το θέμα με αφορμή την απο λάθος αναφορά σε χώρα Μακεδονία απο τη Μαρία Μπακοδήμου κατα τη διάρκεια της Eurovision (δείτε εδώ). Αυτη τη φορά το θέμα πήρε διαστάσεις. Εφημερίδες και blogs προέβαλαν το θέμα το οποιο απασχόλησε και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στην εκπομπή του Ζούγκλα. Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ απο τον εκπρόσωπο του κο Ευθυμίου ήταν η εξής :

"Αν ανατρέξετε και αυτήν την στιγμή που μιλάμε στην ιστοσελίδα, καθόσον με ενημερώνουν και εμένα, στην ιστοσελίδα αυτή υπάρχει ένα ανοιχτό αρχείο ξένων δημοσιευμάτων, ξένων αναφορών, τα οποία αναδημοσιεύονται αυτούσια. Δηλαδή, μιλάμε στην κυριολεξία για ένα αρχείο, όχι για μια πολιτική σελίδα. Οποιαδήποτε διατύπωση δείτε, είναι ακριβώς στη μορφή της δημοσίευσης με αυτούσιο τρόπο κειμένων από ξένα έντυπα ή ξένες αναφορές, οι οποίες προορίζονται για την ενημέρωση και άντληση στοιχείων για το πώς βλέπουν και πώς καταγράφουν τρίτοι θέματα ενδιαφέροντος. Άρα, αυτή είναι η εικόνα όπως την έχω εγώ και νομίζω, αν αυτή τη στιγμή μπείτε και εσείς, θα την επαληθεύσετε με τον ίδιο τρόπο."

Στις 22 Φεβρουαρίου δημοσιεύουμε χάρτες του Βρετανικού Υπουργείου Εμπορίου στους οποίους η Λέσβος φαίνεται να είναι τουρκικη (δείτε εδώ). Λίγες μέρες μετά το Υπουργείο αλλάζει τους χάρτες αυτούς (δείτε εδώ).

Τον Μάρτιο, σαν απάντηση στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με προσβλητικά για τον Κεμαλ Ατατουρκ video, το greekalert κάλεσε τους επισκέπτες του να συγκεντρώσουν μια λίστα με όλα τα προσβλητικά για την Ελλάδα video. Εκατοντάδες video μαζεύτηκαν και στην κίνηση αναφέρθηκε και το περιοδικό "Big Fish" της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Στις 24 Μαρτίου το greekalert ανακαλύπτει στο Amazon προϊοντα όπως μπλουζάκια και καπέλα τα οποία φέρουν τους Ολυμπιακούς κύκλους και την ένδειξη North Cyprus (δείτε εδώ). Οι αντιδράσεις των επισκεπτών του greekalert ήταν άμεσες. Ο blogger Δε Μασάμε Ρε ασχολείται και αυτός με το θέμα και μετά απο λίγες μέρες η Amazon κατεβάζει τα προϊόντα (δείτε εδώ).

Στις 11 Απριλίου εντοπίζουμε στο yahoo 4 videos που παρουσιάζουν ένστολους να αυτοαποκαλούνται "απελευθερωτικός στρατός της Τσαμουριάς" και να απειλούν την Ελλάδα (δείτε εδώ). Το θέμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις στην Αλβανία οπου αρχικά μιλησαν για ελληνική προβοκάτσια, κάτι που μετά αναίρεσαν (δείτε εδώ). Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών δήλωσε :

"Νομίζω ότι για αμφιβόλου προελεύσεως και αξιοπιστίας μηνύματα αυτής της μορφής, είτε στο διαδίκτυο είτε αλλού, παρέλκει ακόμα και να επαναλάβω τη σταθερή μας τοποθέτηση. Δηλαδή ότι τα θέματα αυτά έχουν λυθεί από την ιστορία και απ’ τις Διεθνείς Συνθήκες. Τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Όπως δεν υφίσταται κανένα θέμα όσον αφορά στην ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα." Το θέμα φτάνει και στον Tom Casey,εκπρόσωπο του State Department.

Στις 14 Απριλίου με πρωτοβουλία του Greekalert ξεκινάει μια πρωτότυπη διαδικτυακή διαμαρτυρία με τον τίτλο "Famagusta Day" (δείτε εδώ). Στόχος της εκστρατείας είναι την 25η Απριλίου να δουν στο youtube ενα video Που είχε ετοιμάσει ο ΟΚΥΝΕ ΙΣΧΥΣ για την επιστροφή της Αμμοχώστου όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Στην προσπάθεια συμμετέχουν πάνω απο 40 ιστοσελίδες και η συμμετοχή ξεπέρασε τα 5,000 views εκείνη τη μέρα (δείτε εδώ).

Οσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι φίλοι επισκέπτονται το greekalert. Οι σελίδες στις οποίες φιλοξενούνται παραπομπές σε αυτό και στα άρθρα του ειναι πλέον εκατοντάδες.

Τις τελευταίες εβδομάδες το greekalert ασχολείται και με το βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ δημοτικού, φέρνοντας στο φως λεπτομέρειες που συζητιόνται. Τελευταία αποκάλυψη είναι η εμπλοκή του State Department μεσα απο track two ενέργειες σε Project για την αναθεώρηση της καταστροφής της Σμυρνης (με αμερικανικη χορηγία ύψους 100,000$) (δείτε εδώ). Το θέμα αυτό εδώ και 10 μέρες αναπαράγεται απο το σύνολο των ΜΜΕ τη χώρας και η Αμερικανικη Πρεσβεια παίρνει θέση επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη του project αυτού. (δείτε εδώ)

Το greekalert συμπληρώνει σε λίγες μέρες τους 9 μήνες. 9 μήνες διαμόρφωσης, προσαρμογής, πάντα με τι δικές σας υποδείξεις.
Σε λίγες μέρες το greekalert... γεννιέται και συνεχίζει πιο δυναμικά, πιο αποκαλυπτικά.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας έχουν στηρίξει

UPDATE
όλα τα παραπάνω αφορούν τους πρώτους 9 μήνες λειτουργίας του greekalert...
Το greekalert συνεχίζει και βρίσκεται ήδη στον 10 χρόνο λειτουργίας του...
πλέον δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε τις προσπάθειες σαν δικές μας...γιατί απλά δεν είναι δικές μας...αλλά ανήκουν σε όλους εσάς...
συνεχίζουμε... μαζί σας...για να κάνουμε την διαφορά!
έτσι απλά ...με μερικά κλικ...
https://www.facebook.com/greekalert/
μπείτε στην ομάδα και βάλτε και εσείς ένα λιθαράκι στις προσπάθειες μας