Hellenic Quest λέγεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής

που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας. Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, o Πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά:
Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.
Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων. Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως ..
Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της... Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι. Στον Η/Υ Ίμυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300...000 τεχνικούς όρους, δηλαδή σαν γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται. Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε:
Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας .
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές .
Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό, που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον). Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμματικές, σημαίνουν, δηλαδή, κάτι, απλώς επειδή έτσι 'συμφωνήθηκε' μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν.
ΟΛΕΣ οι λέξεις στην Ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο). Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίμυκος , Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο επειδή η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.
<> Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα ΟΠΩΣ : τηλέ , λάνδη =...LAND, ΓΕΩ...,νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό....ισμός, ΗΛΕΚΤΡΟ...., κυκλο...., ΦΩΝΟ...., ΜΑΚΡΟ...., ΜΙΚΡΟ...., ΔΙΣΚΟ...., ΓΡΑΦΟ..., ΓΡΑΜΜΑ..., ΣΥΝ..., ΣΥΜ..., κ.λπ.. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ C D = COMPACT DISK = ΣΥΜΠΑΚΤΩΜΕΝΟΣ ΔΙΣΚΟΣ Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει. Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα.

Προωθήστε αυτό το μήνυμα! Όχι για λόγους σοβινιστικούς, Μα για να μαθαίνουν σιγά-σιγά την αλήθεια οι απληροφόρητοι!

http://www.evanrizo.com/

** http://www.greekembassy.org/Embassy/files/hellenic_quest04-12-20030.pdf
Για το θέμα έχει αναφερθεί και η Ελληνική πρεσβεία
Με την οποία επικοινωνήσαμε και περιμένουμε απάντηση

21 σχόλια :

 1. Γνωρίζετε ασφαλώς οτι το hellenic quest είναι αστικός μύθος έτσι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. παιδιά μούφα είναι μην το αναρτάτε

  Θα εκτεθείτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. παιδιά μην αγχώνεστε
  εδώ είμαστε για να ακούσουμε γνώμες

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. πριν αρχίσουμε τις μάχες για το αν ισχύει η όχι
  εμείς απλά να ενημέωσουμε τους αναγνώστες πως γνωρίζουμε πως το θέμα παίζει εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο
  Αλλά παράλληλα γνωρίζουμε πως το θέμα φιλοξενείται εδώ
  http://www.greekembassy.org/Embassy/files/hellenic_quest04-12-20030.pdf
  που είναι επίσημη σελίδα της Ελληνικής Πρεσβείας
  και κάναμε το εξής απλό
  επικοινωνήσαμε
  και περιμένουμε απάντηση για το θέμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μερικά από όσα γράφει έχουν μια ρίζα αλήθειας, μικρή ή μεγάλη, ενώ άλλα είναι εντελώς αναληθή (π.χ. το υποτιθέμενο πρόγραμμα «Hellenic Quest»). Τά έχουμε πει πολλές φορές και φαντάζομαι να τό έχετε υπ' όψιν. (Θα βρείτε εύκολα παραπομπές, αλλά αν θέλετε να αναφέρω συγκεκριμένα στοιχεία.) Πάντως, ένα ανώνυμο κείμενο που κυκλοφορεί καμμιά δεκαετία τώρα ως μήνυμα- αλυσίδα στο Διαδίκτυο (και που και μερικά πράγματα που έχουν κάποια βάση τά τραβάει, τα τεντώνει και τά παρανοεί κι αυτά), είναι ούτως ή άλλως ακατάλληλο για να δείξουμε την αξία και τον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας. (Μάλλον, ένα ανώνυμο κείμενο, χωρίς μάλιστα παραπομπές σε ελέγξιμες πηγές, είναι ούτως ή άλλως ακατάλληλο για να υποστηριχθεί το οτιδήποτε.) Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος από όλον τον κόσμο, αναγνωρισμένοι και ειδικοί, φιλόλογοι και γλωσσολόγοι και φιλόσοφοι και λογοτέχνες, οι οποίοι έχουν πει για την Ελληνική Γλώσσα τόσα πολλά, εξ ίσου εντυπωσιακά (αν αυτό είναι το ζητούμενο), αλλά και σωστά και ουσιώδη προπαντός! Ετούτο το κείμενο με το «Hellenic Quest» λαβή δίνει πια μόνο στους προοδευτικάριους κάθε φορά να χλευάζουν ό,τι έχει να κάνει με Γλώσσα και Ιστορία, και να κατεδαφίζουν και ό,τι είναι αληθινό και πολύτιμο. Από την άλλη, ευκαιρία να μάθουν και οι νέοι που τυχόν δεν γνωρίζουν τα περί του κειμένου αυτού, αν μη τι άλλο για να μην παρασύρονται (και για να μάθουμε όλοι μας να είμαστε πιο απαιτητικοί στην αναζήτησι της εθνικής μας αυτογνωσίας και να μην αρκούμαστε στην σαβούρα των διαφόρων ουφολόγων). Αυτά εν συντομία και αν χρειαστεί ίσως επανέλθω. Να είστε καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μη ρίχνετε το επίπεδο του blog! Το θέμα αυτό "έχει λήξει". Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, ούτε υπήρξε και ποτέ. Καλό θα ήταν να κατεβεί εντελώς το post απο το blog ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ Η ΟΠΟΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ των άλλων άρθρων.

  Το γελοίο του πράγματος (την είχα πατήσει κι εγώ!!!) είναι πως ΚΑΝΕΙΣ δεν googlaρει τη λέξη "Hellenic Quest" να δεί αν παίρνει αποτελέσματα!

  Έλεος, την εποχή του Internet, δεν υπάρχει δικαιολογία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. δυστυχώς η ευτυχώς από ότι βρίσκει κανεις στο διαδίκτυο πχ στην "βικιπεδια" είναι πραγματικά ένας αστικός μύθος!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. από οτι έχει ακουστεί ειναι μουφα αυτό το δημοσιευμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μούφα – ξεμούφα, μας φτιάχνει πολύ και θα θέλαμε πάρα πολύ να είναι αλήθεια. Οπότε ας το αναπαράγουμε, γιατί όχι! (αστειεύομαι).

  Τέτοια πράγματα δίνουν τεράστια ικανοποίηση σε ορισμένους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Οι κύριοι(του ΟΤΕ) που καίγανε αυτές τις μέρες σημαία του Βελγίου(αντί της γερμανικής)με αγκυλωτό σταυρό πρέπει να είναι συγγενείς σου............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τέτοιου είδους αναρτήσεις είναι ανάξιες Ελλήνων και μας ρίχνουν στο επίπεδο των κομπλεξικών Αλβανών, οι οποίοι θέλουν πάση θυσία να προβληθούν, έστω και με μύθους και μυθεύματα. "Αστικός Μύθος", hoax, είναι, όπως κι αυτός που άκουγα από παιδί, ότι παρά μία ψήφο δεν καθιερώθηκε η ελληνική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ! Μονάχα που αυτοί που το διέδιδαν, εκτός του ότι δεν είχαν πού να το βασίσουν, αγνοούσαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημη γλώσσα σε ομοσπονδιακό επίπεδο! Κάθε πολιτεία έχει καθορίσει την/τις δική/δικές της.
  Επειδή οι περισσότεροι μιλούν Αγγλικά, τα τελευταία έχουν εθιμικά επικρατήσει και σαν ομοσπονδιακή γλώσσα.
  Οι Έλληνες δεν έχουμε ανάγκη από μύθους. Δόξα τω Θεώ, οι αλήθειες φτάνουν και περισσεύουν, όμως είναι ανόητο να φουσκώνει κανείς σαν παγόνι πάνω στις δάφνες των προγόνων. Αυτό που μετρά είναι τι είμαστε και τι κάνουμε σήμερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Κι επειδή βρέθηκαν κάποιοι άσχετοι στην πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον που ξέρουν να διαβάζουν χαζομάρες, αλλά δεν ξέρουν να ψάχνουν αν κάτι είναι αλήθεια ή όχι (Google is your friend & RTFM), πρέπει κι εμείς να αναπαράγουμε το λερναίο κείμενο;

  Φτάνει πια, έλεος και με τα "Hellenic Quest" και με τους ΕΛ-λαδεμπόρους και τα ΕΛ-ληνικά UFO και τις κοτσάνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. @ Michelos.gr

  Ναι, τέτοια πράγματα δίνουν ικανοποίηση σε κομπλεξικά ανθρωπάκια, όπως τους Αλβανούς, πυ έχουν γεμίσει το youtube με "ένδοξους προγόνους" των.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Επίσημη διάψευση στην ανάρτηση της πρεσβείας υπάρχει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Επίσημη διάψευση; Φίλε μου, στο Ελλαδιστάν ζεις! Έχεις δει πολλούς δημοσιογράφους ή συντάκτες δελτίων Τύπου και ανακοινώσεων να έχουν την αξιοπρέπεια που απαιτείται για να παραδεχθούν την πατάτα που έκαναν και να ζητήσουν συγγνώμη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Αν και η αναπαραγωγή του από την ελληνική πρεσβεία προσδίδει στο άρθρο κύρος και εμπιστοσύνη για την αλήθεια των γεγονότων, είναι φανερό πως πρόκειται για αστικό μύθο, καθώς το άρθρο περιέχει ανακριβή στοιχεία και λάθη, με χονδροειδείς υπερβολές όσον αφορά την επιστήμη των υπολογιστών και την ελληνική γλώσσα.

  (Πηγή):

  http://el.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Quest

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Αναληθής φήμες.
  Διαβάστε εδώ

  http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,dt=22.07.2005,id=15379392
  http://el.wikipedia.org/wiki/Hellenic_Quest
  http://histologion-gr.blogspot.com/2004/01/blog-post_23.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Καλά μας δουλεύει ο τύπος; Το έστειλε λέει στην Ελληνική πρεσβεία και περιμένει απάντηση; Τι περιμένει δηλαδη να ακούσει από τους ηλίθιους, χασομέρηδες, που έπιασαν δουλειά από ρουσφέτι στην πρεσβεία;

  «Α, ναι, συγγνώμη, λάθος κάναμε, είμαστε βλάκες. Θα το κατεβάσουμε αμέσως. Είμαστε ηλίθιοι. Συγγνώμη και πάλι που κάναμε ρεζίλι την πατρίδα διεθνώς. Συγγνώμη, έ;»

  Αυτό το θέμα βέβαια είναι εκκρεμές από τον Μάιο.

  Το ότι οι εν λόγω bloggers θεωρούν πως είναι θέμα... διαλόγου και οτι πάνω από 4 μήνες τώρα έχουν ακόμα αναρτημένη αυτήν την βλακεία στο blog τους, λέει πολλά τόσο γιά την ευχέρειά τους στο να χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης, όσο και την διανοητική τους ικανότητα.

  Περαστικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Loipon epeidh moy arese pragmatika parapoly h idea oti exei kykloforhsei ena programma tetoiou eidoys kai tha ithela na to apokthsw epsaksa sto internet...mphka kai sthn apple kai sto cnn...to Hellinic quest dystyxws einai ena mythos...oxi appla den ginetai kamia anfora se kati tetoio alla bgazei alla antallwn....
  re paidia einai dynaton na diadidoyme tetoies anakribeies kai na ektithemetha????exoyme gia tosa pragmata na perifaneytoyme.Ayto mas marane?An mexri twra exoyme isxurh thesh gia thn katagwgh kai thn tautothta mas einai giati legame thn alhthia kai den moirazame mythoplasies..
  parakalw aytoys poy anirtisan touto to arthro na to aposyroyn dioti oxi apla blaptei thn ypolipsh ths ellhnikhs glwssas alla kai shkofantoun thn pisth mas(ws laos)sthn alhthia(an eksereseis toy politikoys)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. sxetika me ayton ton mytho episeis exei grapsei h kathimerini arthro opws kai ta nea.....
  eleos re paidia.....


  --->http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_15/02/2008_259283

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. "Μερικά από όσα γράφει έχουν μια ρίζα αλήθειας, μικρή ή μεγάλη, ενώ άλλα είναι εντελώς αναληθή (π.χ. το υποτιθέμενο πρόγραμμα «Hellenic Quest»). Τά έχουμε πει πολλές φορές και φαντάζομαι να τό έχετε υπ' όψιν. (Θα βρείτε εύκολα παραπομπές, αλλά αν θέλετε να αναφέρω συγκεκριμένα στοιχεία.) Πάντως, ένα ανώνυμο κείμενο που κυκλοφορεί καμμιά δεκαετία τώρα ως μήνυμα- αλυσίδα στο Διαδίκτυο (και που και μερικά πράγματα που έχουν κάποια βάση τά τραβάει, τα τεντώνει και τά παρανοεί κι αυτά), είναι ούτως ή άλλως ακατάλληλο για να δείξουμε την αξία και τον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας. (Μάλλον, ένα ανώνυμο κείμενο, χωρίς μάλιστα παραπομπές σε ελέγξιμες πηγές, είναι ούτως ή άλλως ακατάλληλο για να υποστηριχθεί το οτιδήποτε.) Δόξα τω Θεώ, υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος από όλον τον κόσμο, αναγνωρισμένοι και ειδικοί, φιλόλογοι και γλωσσολόγοι και φιλόσοφοι και λογοτέχνες, οι οποίοι έχουν πει για την Ελληνική Γλώσσα τόσα πολλά, εξ ίσου εντυπωσιακά (αν αυτό είναι το ζητούμενο), αλλά και σωστά και ουσιώδη προπαντός! Ετούτο το κείμενο με το «Hellenic Quest» λαβή δίνει πια μόνο στους προοδευτικάριους κάθε φορά να χλευάζουν ό,τι έχει να κάνει με Γλώσσα και Ιστορία, και να κατεδαφίζουν και ό,τι είναι αληθινό και πολύτιμο. Από την άλλη, ευκαιρία να μάθουν και οι νέοι που τυχόν δεν γνωρίζουν τα περί του κειμένου αυτού, αν μη τι άλλο για να μην παρασύρονται (και για να μάθουμε όλοι μας να είμαστε πιο απαιτητικοί στην αναζήτησι της εθνικής μας αυτογνωσίας και να μην αρκούμαστε στην σαβούρα των διαφόρων ουφολόγων). Αυτά εν συντομία και αν χρειαστεί ίσως επανέλθω. Να είστε καλά!"

  Το υπερβολικό μέγεθος της απολύτως γελοίας διάρροιας μέσα σε αυτά τα παιδαριώδες βλακώδες κείμενα είναι ανελέητο.

  Αφού οι γιγαντιαίες προφανείς ασυναρτησίες είναι ΤΟΣΟ εντελώς καθυστερημένες, αξιολύπητες και καταγελαστές που μπορούν ΑΚΟΜΗ να αποδειχθούν λάθος με ένα λογικό επειχήρημα.

  Για να γίνω πιο σαφής, η αστοιχείωτη αξιολύπητη κουραδομαλακία "Οι ελληνικές λέξεις είναι "πρωτογενείς(ότι αυτός ο τελείως άχρηστος όρος σημαίνει τέλειως πάντων) μπορεί να επιβεβαιωθεί ένα αναμφισβήτητο ΨΕΜΑ με ένα αυτονόητο λογικό επιχείρημα-απόδειξη που είναι:

  "Και η λέξη "θεός" που ακριβώς βγήκε; Ολοκάθαρα το γεγονός είναι ότι έχει γίνει απο κάποιους πρωτόγονους/προγονικούς ήχους και πήρε αυτή τη μορφή." κτλ. Πάρε το "εν" και συνέχισε μετά προς το άπειρο και ακόμα παραπέρα με αυτές τις αυτονόητες παραπληγικές ασυναρτησίες.

  Η "πρωτογένεια" είναι Ο αβάσιμος αδαής ισχυρισμός που κάνουν νοητικά καθυστερημένα άτομα που είναι επίσης γλωσσικά, επιστημονικά και ορθολογιστικά αμόρφωτα.

  Αυτή η ξεροκέφαλη επιτηδευμένη άγνοια και υπέρμετρη ηλιθιότητα τους κάνει υπερβολικά πανηλίθιους φαντασιόπληκτους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή