Ο Τραμπ ανακοίνωσε «ζώνες ασφαλείας» στη Συρία αλλά δεν εξήγησε πώς τις εννοεί

Στη λήψη δύσκολων αποφάσεων ενδέχεται να οδηγήσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ για τη δημιουργία ζωνών ασφάλειας στη Συρία.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει η Ουάσιγκτον για την προστασία των προσφύγων, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών είναι ενδεχόμενη η λήψη απόφασης για την κατάρριψη ενός συριακού ή ρωσικού αεροσκάφους ή για την ανάπτυξη χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος.

Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι: «σίγουρα θα οργανώσω ζώνες ασφάλειας στη Συρία» για τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τις πολεμικές συγκρούσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο σχετικό έγγραφο, κατά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί εντολή στο αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά και το υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκειμένου να καταρτιστεί σχέδιο για την οργάνωση των ζωνών ασφάλειας στη Συρία, αλλά και σε γειτονικές χώρες.

Το έγγραφο δεν γνωστοποιεί τους παράγοντες που θα καθιστούν «ασφαλή» μία ζώνη εδάφους, αλλά και τη φύση των απειλών από τις οποίες θα προστατεύονται οι πρόσφυγες που θα βρίσκουν καταφύγιο σε αυτή.

Παράλληλα, δεν διευκρινίζεται αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της οργάνωσης μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο κι από τους συμμάχους της.

tribune.gr