Απελευθερώθηκε 12χρονη σκλάβα Γιαζίντι που κρατούσε το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη

Καθώς τα ιρακινά στρατεύματα προωθούνται μέσα στη δυτική Μοσούλη, πολεμώντας τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS), έρχεται η καλή είδηση της απελευθέρωσης ενός νεαρού κοριτσιού Γιαζίντι που κρατούσαν οι τζιχαντιστές σκλάβα.Το 12χρονο παιδί είχε αιχμαλωτιστεί από το Ισλαμικό Κράτος τον Αύγουστο του 2014 όταν οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στους Γιαζίντι στην περιοχή Σιντζάρ του βορειοδυτικού Ιράκ.

Μεγάλες προσφορές σε εξοπλισμό και είδη ένδυσης - υπόδησης

Η 12χρονη που ονομάζεται Σάνα Μπαρακάτ Μουράντ απελευθερώθηκε το βράδυ της Κυριακής με τη βοήθεια κατοίκων της Μοσούλης και ήδη έχει μεταφερθεί στην επαρχία Ντουχόκ του ιρακινού Κουρδιστάν όπου επανενώθηκε με την οικογένειά της που ζει σε στρατόπεδο εκτοπισμένων.

Το παιδί δεν μιλά καθόλου κουρδικά, μόνο αραβικά και όπως ήταν αναμενόμενο έδειχνε τρομοκρατημένο. Είναι το κορίτσι που βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία.

Το Σάββατο ακόμα ένα κορίτσι των Γιαζίντι απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος. Την κρατούσαν σε ένα αρχηγείο των τζιχαντιστών στη συνοικία Τελ Ρομάν στη δυτική Μοσούλη.

Η Ιρακινή βουλευτής, Κούρδισσα Γιαζίντι, Βιάν Νταχίλ εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις λίγες μέχρι στιγμής γυναίκες και κορίτσια των Γιαζίντι που έχουν απελευθερωθεί στη Μοσούλη.

Υπολογίζεται ότι το Ισλαμικό Κράτος κρατά ακόμα περίπου 3.000 Γιαζίντι σκλάβες, από τις περισσότερες από 5.000 που είχε απαγάγει αρχικά και υπήρχε η υποψία ότι τις κρατούσε στη Μοσούλη.

Μπορεί οι τζιχαντιστές να τις έχουν μεταφέρει σε άλλα σημεία της επικράτειάς τους ή -στα χειρότερα σενάρια- οι γυναίκες να έχουν πωληθεί ως σκλάβες σε αραβικές χώρες του Κόλπου και να είναι κλεισμένες σε σπίτια ή χαρέμια ή και να τις έχουν σκοτώσει.

tribune.gr