Σαν ποντικός στη φάκα πιάστηκε ο Ερντογάν στη Συρία – ΗΠΑ και Ρωσία του είπαν «έως εδώ» (χάρτες)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τη Δευτέρα ανακοίνωσαν ότι αμερικανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην πόλη Μανμπίτζ (Ιεράπολις) στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού στη βορειοδυτική Συρία και ξεκαθάρισαν στην Άγκυρα ότι η εκστρατεία της έλαβε τέλος.Η Μανμπίτζ καταλήφθηκε από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) τον Ιανουάριο του 2014 και απελευθερώθηκε στις 12 Αυγούστου 2016 από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με την υποστήριξη του Διεθνούς Συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Από τότε η πόλη φρουρείται από μια τοπική δύναμη πολιτοφυλάκων που ονομάζεται Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μανμπίτζ, η οποία είναι μέρος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Πρόκειται δηλαδή για μια απελευθερωμένη πόλη από τους τζιχαντιστές που η φρουρά της υποστηρίζεται από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακήρυξε επανειλημμένως ότι ένας από τους στόχους της τουρκικής εισβολής στη Συρία, της επιχείρισης «Ασπίδα του Ευφράτη», ήταν και η κατάληψη της Μανμπίτζ.

Ισχυριζόμενος ότι η Μανμπίτζ ελέγχεται από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κυρίως συνιστώσα των SDF, που τις θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και για αυτό τις αποκαλεί «τρομοκρατική οργάνωση», ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμαζόταν να επιτεθεί στους συμμάχους των ΗΠΑ που μάχονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι Αμερικανοί για να τον αποτρέψουν άρχισαν να αναπτύσσουν την τελευταία εβδομάδα στρατεύματά τους στη Μανμπίτζ, ως ασπίδα στους ντόπιους πολιτοφύλακες, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Μανμπίτζ προστατεύεται από τις ΗΠΑ.

Επειδή όμως ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει εύκολα και δυνάμεις του είχαν αρχίσει να επιτίθεται μέσα στο Σαββατοκύριακο στις θέσεις των SDF σε χωριά δυτικά της πόλης, οι ΗΠΑ έστειλαν «κραυγαλέα» φάλαγγες με τεθωρακισμένα τους, στα οποία κυμάτιζαν επιδεικτικά οι αμερικανικές σημαίες και προέβησαν και σε επίσημη ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στη Μανμπίτζ ως ένας «ορατός συμβολισμός ότι ο εχθρός [σ.σ. το Ισλαμικό Κράτος] έχει εκκαθαριστεί» από την πόλη, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο στον «σουλτάνο» της Άγκυρας ότι για τις ΗΠΑ τρομοκράτες είναι το Ισλαμικό Κράτος και όχι οι Κούρδοι της Συρίας.

«Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια, είναι η πρώτη φορά που αναγκαζόμαστε να κάνουμε κάτι σαν κι αυτό, το οποίο γίνεται για να δοθεί η εγγύηση ότι είμαστε εκεί έξω ως ένας ορατός συμβολισμός ότι ο εχθρός έχει εκκαθαριστεί από τη Μανμπίτζ», είπε ο Τζεφ Ντέιβις μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μια μικρή αμερικανική δύναμη εγκαταστάθηκε μέσα στη Μανμπίτζ και μια άλλη στα δυτικά της, δηλαδή προς τη μεριά των Τούρκων, ως «ορατό σημάδι αποτροπής και διαβεβαίωσης».

Και με ειρωνικό ύφος προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου σχολίασε:

«Δεν χρειάζεται λοιπόν άλλοι να προελάσουν [προς τη Μανμπίτζ] ή να αποπειραθούν να την «απελευθερώσουν» [τη Μανμπίτζ]».

Πρόκειται για τεράστια ήττα των σχεδιασμών του Ερντογάν, στην πραγματικότητα για ήττα ολόκληρης της εισβολής του στη Συρία, αφού οι Αμερικανοί από τα ανατολικά και οι Ρώσοι από τα νότια δεν του επιτρέπουν να κινηθεί βαθύτερα στο συριακό έδαφος.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες στη Μανμπίτζ έφτασε και κονβόι με ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια, με ρωσικές σημαίες να κυματίζουν στα φορτηγά, στέλνοντας επίσης ξεκάθαρο μήνυμα στον Ερντογάν ότι η «εκστρατεία» του στη Συρία δεν έχει άλλη προέλαση....συνεχεια εδώ