Παγιδευμένοι στη δυτική Μοσούλη οι τζιχαντιστές

Παγιδευμένοι στη δυτική Μοσούλη, το τελευταίο προπύργιό τους στο Ιράκ, είναι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους καθώς οι ιρακινές δυνάμεις έχουν κόψει κάθε οδική πρόσβαση στην πόλη, δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος Μπρετ ΜακΓκουρκ.

«Το ΙΚ είναι παγιδευμένο. Τη νύχτα η 9η μεραρχία τεθωρακισμένων του ιρακινού στρατού, που έχει τη βάση του κοντά στο Μπάντουχ στη βορειοδυτική Μοσούλη, έκλεισε την τελευταία οδική αρτηρία» προς την πόλη, δήλωσε χθες Κυριακή από τη Βαγδάτη ο ειδικός απεσταλμένος του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών.

«Όλοι οι μαχητές που βρίσκονται στη Μοσούλη θα πεθάνουν εκεί. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι όχι μόνο να τους νικήσουμε στη Μοσούλη, αλλά να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν» είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν σε 2.500 τον αριθμό των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη δυτική Μοσούλη και στην πόλη Ταλ Άφαρ.

Το ΙΚ κατέλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ τον Ιούνιο του 2014, ενώ στη διάρκεια της προέλασής του κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του τεράστιες περιοχές δυτικά και νότια της Βαγδάτης. Όμως έκτοτε το ΙΚ έχει χάσει το 60% των εδαφών του, σύμφωνα με τον ΜακΓκουρκ.

Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει «περισσότερο από το ένα τρίτο» της δυτικής Μοσούλης μετά την έναρξη στις 19 Φεβρουάριου της επιχείρησης σε αυτό τον τομέα της πόλης, όπως δήλωσε ο στρατηγός Μάαν αλ Σάαντι των ειδικών μονάδων αντιτρομοκρατίας.