Ρώσοι: Εμείς καταστρώσαμε το σχέδιο για να ελευθερωθεί η Παλμύρα από το Ισλαμικό Κράτος

Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι κατέστρωσαν το στρατιωτικό σχέδιο που ακολούθησε ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του για να απελευθερώσουν για δεύτερη φορά την Παλμύρα από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), δήλωσε την Παρασκευή ο συνταγματάρχης Σεργκέι Ρουτσκόι, διοικητής του Κέντρου επιχειρήσεων του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Παλμύρα απελευθερώθηκε πλήρως και πως οι απώλειες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έφθασαν τους 1000 τζιχαντιστές.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση, ο συνταγματάρχης Ρουτσκόι δήλωσε ότι επί ενάμιση μήνα τα κυβερνητικά στρατεύματα και αποσπάσματα πολιτοφυλακής, «κάμπτοντας την σθεναρή αντίσταση των τρομοκρατών» και έπειτα από σκληρές μάχες, προωθήθηκαν σε βάθος 60 χιλιομέτρων και στις 2 Μαρτίου η Παλμύρα τέθηκε υπό τον πλήρη έλεγχο τους».

Την ίδια ημέρα, πρόσθεσε, Σύροι πυροτεχνουργοί άρχισαν να εξουδετερώνουν τα εκρηκτικά σε ναρκοθετημένα σημεία της πόλης, ενώ αναμένεται η συνδρομή των Ρώσων συναδέλφων τους.

Εκτός από τους 1000 άνδρες του Ισλαμικού Κράτους, κατά την διάρκεια της επιχείρησης και των αεροπορικών βομβαρδισμών της 28ης Φεβρουαρίου, όπως είπε ο Ρουτσκόι, σκοτώθηκαν μερικές δεκάδες τρομοκράτες και 19 οπλαρχηγοί προερχόμενοι από τον Βόρειο Καύκασο και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Ο συνταγματάρχης Ρουτσκόι δήλωσε επίσης ότι κατά την διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Παλμύρας, οι τρομοκράτες είχαν επίσης σημαντικές υλικές απώλειες, καθώς «εξουδετερώθηκαν 19 άρματα μάχης, 37 τεθωρακισμένα οχήματα, 98 ημιφορτηγά που φέρουν βαριά πυροβόλα και περισσότερα από 100 στρατιωτικά οχήματα».

Ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε ότι η απελευθέρωση της Παλμύρας στέφθηκε με επιτυχία «παρά την συνεχή ενίσχυση των ενόπλων του Ισλαμικού Κράτους με άνδρες που έφθαναν στην πόλη μετά την εκδίωξη τους από την Μοσούλη και την Ράκα», ενώ τόνισε πως η ρωσική αεροπορία δεν έπληξε σημεία που βρίσκονται κοντά στα ιστορικά μνημεία για να διασωθούν όσα μνημεία δεν κατέστρεψαν οι τρομοκράτες.

Παράλληλα το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις πραγματοποίησαν μέσα σε ένα μήνα περίπου 1000 αεροπορικές επιδρομές καταστρέφοντας περισσότερους από 2300 στόχους του της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε για πρώτη φορά την Παλμύρα στα τέλη Μαΐου του 2015.

Στις 27 Μαρτίου 2016 η πόλη απελευθερώθηκε από τον συριακό στρατό με τη βοήθεια των Ρώσων. Το Ισλαμικό Κράτος υποχώρησε στην έρημο ανατολικά της πόλης.

Τον Δεκέμβριο του 2016 το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στην Παλμύρα με 4.000 τζιχαντιστές που έφερε από το Ιράκ ενώ στην πόλη υπήρχε μια φρουρά όχι περισσότερων από 1.000 Σύρων στρατιωτών.

Ύστερα από τετραήμερη σκληρή μάχη, η οποία άλλαξε πολλές φορές έκβαση, στις 11 Δεκεμβρίου 2016 το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε για δεύτερη φορά την Παλμύρα.

Στις 2 Μαρτίου 2017 οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι η Παλμύρα απελευθερώθηκε για δεύτερη φορά από το Ισλαμικό Κράτος.

*Στη φωτογραφία άνδρες των ρωσικών ειδικών δυνάμεων στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας

tribune.gr