Ο Ερντογάν χάνει το δημοψήφισμα και “χάνεται”; Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Οι εκτιμήσεις για τις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία στις 16 Απριλίου, είναι δυσοίωνες. Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ερντογάν για να ανατρέψει τα αρνητικά προγνωστικά είναι ικανός να προκαλέσει ακόμη και θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Όμως ίσως θα ΄πρεπε να αρχίσουμε να κάνουμε εκτιμήσεις για μετά από το δημοψήφισμα που όπως όλα δείχνουν ο Ερντογάν μπορεί να κερδίσει μόνο με …νοθεία. Οι δημοσκοπήσεις είναι απογοητευτικές για τον επίδοξο σουλτάνο.

Η Τουρκία βρίσκεται από την κήρυξη του δημοψηφίσματος – στις αρχές Φεβρουαρίου ,σε προεκλογικό κλίμα και λαμβάνουν χώρα ήδη αρκετές δημοσκοπήσεις.

Η αντιπολιτευόμενη Cumhurriyet δημοσίευσε δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία, σε δείγμα 4.600 ατόμων, το ΟΧΙ συγκεντρώνει 56,4%, το ΝΑΙ 43,6% (με αυξητικές όμως τάσεις). Η πρόθεση ψήφου είναι 45,2% (ΚΔΑ – AKP), 29,3%(ΡΛΚ – CHP), 11,8% (ΚΕΔ – MHP), 10,7% (ΔΛΚ – HDP). ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το 14% των ψηφοφόρων του ΑΚΡ, το 81% των ψηφοφόρων του CHP και το 51,1% των ψηφοφόρων του MHP (εδώ είναι αρκετά ενδιαφέρον συνυπολογίζοντας ότι ο τ/Πρόεδρος υπολογίζει αρκετά στη συμβολή τους εξετάζοντας μάλιστα το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην ΚΒ, ενώ το 13,4% αυτών είναι αναποφάσιστοι) και το 74,2% των ψηφοφόρων του HDP (με το 7,9% αυτών να δηλώνουν αναποφάσιστοι)....

συνέχεια εδώ