Τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν το όνομα «Μακεδονία», λένε οι Αλβανοί μειονοτικοί της χώρας

Η σκοπιανή εφημερίδα DNEVNIK, που πρόσκειται στο κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι VMRO-DPMNE, σε κεντρικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, υποστηρίζει ότι ο Άρταν Γκρούμπι, στενός συνεργάτης του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια DUI, Αλί Αχμέτι, σε δηλώσεις του σε κοσοβαρικό τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι τα Σκόπια πρέπει να αλλάξουν όνομα προκειμένου να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.«Όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, αλλά και στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες, γνωρίζουμε ότι εάν η “Μακεδονία” δεν αλλάξει όνομα σύμφωνα με τα αιτήματα της Αθήνας, δεν μπορεί να κάνει βήματα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

»Αυτή είναι μία καλή ευκαιρία, αυτά τα αποτελέσματα στο Κοινοβούλιο μπορούν να καταστήσουν δυνατή τη λύση, για να κλείσουμε την υπόθεση του ονόματος», ανέφερε ο Γκρούμπι μιλώντας σε εκπομπή του κοσοβαρικού τηλεοπτικού σταθμού Koha Vision.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γκρούμπι σημείωσε ότι το όνομα δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε το DUI, ούτε το BESA, ούτε μόνο του το VMRO-DPMNE ή μόνο του το SDSM και πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση και ότι η κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο μπορεί να καταστήσει δυνατή την επίτευξη λύσης.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ο Γκρούμπι είναι στενός συνεργάτης του Αλί Αχμέτι και, επομένως, η δήλωση αυτή δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσωπική άποψη, αλλά ως θέση που εκφράζει το DUI ως κόμμα.

Σύμφωνα με την DNEVNIK, η δήλωση Γκρούμπι «επιβεβαιώνει την εκτίμηση» ότι «όλοι οι σχεδιασμοί για τις μετεκλογικές εξελίξεις» στα Σκόπια «οδηγούν σε αυτό», δηλαδή «στην αλλαγή του ονόματος».