Ισραηλινά F-15 και F-16 στην Κύπρο «απάντηση» στον τουρκικό στόλο νοτιοανατολικά της Πάφου

Κοινές ασκήσεις Κύπρου – Ισραήλ διεξάγονται ταυτόχρονα με τις προκλητικές ασκήσεις τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κύπρο.Να σημειωθεί πως η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην άσκηση με την Εθνική Φρουρά, αφού σε αυτήν μετέχουν 24 αεροσκάφη F-15 και F-16.

Πολύ περισσότερο, επανειλημμένως τα αεροσκάφη της πέταξαν πάνω από την πόλη της Πάφου.

Ως γνωστόν, στη θαλάσσια περιοχή, ανοικτά της Πάφου, το τουρκικό Π.Ν. πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Με στόχο, όπως αναμενόταν, να προκαλέσει εν όψει της περαιτέρω δραστηριοποίησης ξένων εταιριών στα κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η Άγκυρα, για πολλοστή φορά, «δέσμευσε» παράνομα, με ναυτική οδηγία (Navtex) περιοχή 30 ναυτικών μιλίων νοτιανατολικά της Πάφου.

Αντίστοιχες κινήσεις είναι σε εξέλιξη ανατολικά της Ρόδου και νοτίως του Καστελλόριζου.

Να σημειωθεί πως εσχάτως ο επικεφαλής του τομέα γεωτρήσεων της ιταλικής ενεργειακής εταιρίας, ENI, Λούκα Μπερτέλι, δήλωσε στο περιθώριο του συνεδρίου, Eastern Mediterranean Gas Conference, στη Λευκωσία, ότι είναι πολύ πιθανόν στην ΑΟΖ της Κύπρου να ανακαλυφθεί κοίτασμα παρόμοιο με το τεράστιο αιγυπτιακό «Zoρ».

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι η γεώτρηση θα αρχίσει πριν από το τέλος του έτους.

Ως γνωστόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στην περιοχή επιδεικνύει το Ισραήλ, του οποίου η ΑΟΖ εφάπτεται της κυπριακής και της αιγυπτιακής.