Όπλο για τον καρκίνο οι ξηροί καρποί

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει τα οφέλη των ξηρών καρπών και το πώς βοηθούν την υγεία μας να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρές ασθένειες. Τώρα, μια καινούργια μελέτη δείχνει πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον 20 γραμμάρια καρύδια την ημέρα, μείωναν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων κατά 30%, καρκίνου κατά 15% και πρόωρου θανάτου κατά 22%. Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίζονται σε στοιχεία από 29 έρευνες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 800.000 εθελοντές.

Οι ξηροί καρποί και τα φιστίκια είναι πλούσια σε λίπη, σε φυτικές ίνες, σε μαγνήσιο και πολυακόρεστα, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για την αντιμετώπιση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Μερικοί ξηροί καρποί, κυρίως τα καρύδια και τα πεκάν, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Εκτός από τα καρύδια, ξηροί καρποί που θεωρούνται υπερόπλα της υγείας είναι τα κάσιους. Μία χούφτα μόνο σε καθημερινή βάση μειώνει τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και τον πρόωρο θάνατο. Η κατανάλωση όμως των ξηρών καρπών χρειάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσοχή και η υπερβολική δόση πρέπει να αποφεύγεται. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεγαλύτερη ποσότητα δεν έχει και μεγαλύτερα οφέλη κι έτσι ενδείκνυται η κατανάλωση έως και 20 γραμμαρίων καρυδιών ή κάσιους καθημερινά.