Κόμμα Λεπέν: Αν οι Γάλλοι θέλουν το ευρώ τότε θα το έχουν

Δεν θα αναγκάσουμε καν έναν να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα κάνουμε Frexit μόνο αν το θέλουν οι Γάλλοι, όπως ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας του Εθνικού Μετώπου (FN) της Μαρίν Λεπέν, Νικολά Μπε. Ο ΓΓ του Εθνικού Μετώπου προανήγγειλε μάλιστα δημοψήφισμα, εφόσον η Λεπέν εκλεγεί πρόεδρος. «Θα διεξάγουμε δημοψήφισμα. Δεν θα επιβάλλουμε τίποτε στον λαό. Αν οι Γάλλοι επιθυμούν να κρατήσουν το ευρώ, θα το κρατήσουν», τόνισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό RTL.

Η Λεπέν, η οποία φαίνεται να περνά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και να αντιμετωπίζει τον φιλοευρωπαίο Εμανουέλ Μακρόν, έχει δηλώσει ότι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος θα παραιτηθεί, αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν τις προτάσεις που θα τους υποβάλει μέσω δημοψηφίσματος.

«Τι περιμένετε να κάνω; Θα φύγω», είχε δηλώσει μιλώντας σε συνέδριο της ένωσης επιχειρηματιών Ethic στις 7 Μαρτίου στο Παρίσι. «Δεν μπορώ να εφαρμόσω ένα ολόκληρο πρόγραμμα, αν δεν έχουμε τα μέσα και την ισχύ να το κάνουμε», είχε προσθέσει.

Η πλειοψηφία των υποστηρικτών του FN απορρίπτουν το ευρώ, όμως το 72% του συνόλου των Γάλλων ψηφοφόρων δεν θέλει να επιστρέψει στο φράγκο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα.

Όλες οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής προβλέπουν ότι η Λεπέν θα χάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν και στον πρώτο γύρο δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον Μακρόν.

Η ίδια η επικεφαλής του FN είχε δηλώσει στην εφημερίδα Le Parisien στις 26 Μαρτίου ότι δεν θα υπάρξει θεαματική έξοδος από το ευρώ, αν εκλεγεί πρόεδρος.

Όπως έχει εξηγήσει σκοπεύει να διεξάγει δημοψήφισμα για την Ευρώπη έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων με την υπόλοιπη ΕΕ για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών η αποχώρηση της Γαλλίας από τον χώρο Σένγκεν και τη μετατροπή της ΕΕ σε μια πιο χαλαρή ένωση κρατών.

Οι συνομιλίες για το ευρώ θα διεξαχθούν στο τέλος των διαπραγματεύσεων αυτών, έχει τονίσει η Λεπέν.

«Με το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων που θέλω να ακολουθήσω (…) το ευρώ θα είναι το τελευταίο βήμα, διότι θέλω να περιμένω το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία το φθινόπωρο προτού το διαπραγματευτώ», έχει εξηγήσει στη Le Parisien.