Τους καλύτερους μαχητές τους έφεραν οι Κούρδοι στην πολιορκία της Ράκα

Τις τελευταίες εβδομάδες οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέπτυξαν ορισμένους από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές και πεζικάριους τους στην πολιορκία της Ράκα, για να επισπεύσουν την απελευθέρωση της πόλης και την εκκαθάρισή της από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Με τη μισή πόλη ήδη απελευθερωμένη, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν εντείνει την πίεσή τους από την Πέμπτη σε τρεις ακόμα συνοικίες που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, σκληρές μάχες δόθηκαν την Πέμπτη στις συνοικίες Μιρούρ, Μανσούρ και Νάχντα στα δυτικά της πόλης, στις οποίες σκοτώθηκαν 14 τζιχαντιστές, οι δύο από Κούρδους ελεύθερους σκοπευτές.

Παράλληλα οι Κούρδοι πήραν λάφυρα από τους τζιχαντιστές μεγάλες ποσότητες οπλισμού και πυρομαχικών.

Οι τζιχαντιστές μέσα στη Ράκα -την πόλη που είχαν ανακηρύξει «πρωτεύουσά» τους στη Συρία- είναι ολόγυρα αποκλεισμένοι και δεν έχουν καμία δίοδο διαφυγής.

Όπως τονίζουν κουρδικές πηγές, ή θα παραδοθούν ή όλοι θα πεθάνουν.

Η Ράκα (ελληνικό όνομα «Καλλίνικος»), καταλήφθηκε από τους ισλαμιστές της Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) τον Μάρτιο του 2013.

Τον Ιούνιο του 2013 άνοιξε γραφεία στην πόλη και το Ισλαμικό Κράτος. Ήταν ακόμα η εποχή που το Ισλαμικό Κράτος και οι «μετριοπαθείς» ήταν όλοι ένα.

Στις 13 Ιανουαρίου 2014 η Ράκα περιήλθε υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, αφού εκδιώχθηκαν οι ισλαμιστές των άλλων οργανώσεων από την πόλη.

Το Ισλαμικό Κράτος ανακήρυξε τη Ράκα «πρωτεύουσά» του και η πόλη υπήρξε μέχρι και τις 6 Ιουνίου 2017, οπότε και ξεκίνησε η πολιορκία της, το κέντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας του ISIS.

Πλέον το Ισλαμικό Κράτος έχει μεταφέρει την «πρωτεύουσά» του στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ, στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου