Κινδυνεύει ελληνιστικό κάστρο στη Ραιδεστό από απόφαση της Άγκυρας!

Το κάστρο Τσεβρίμκαγια (Çevrimkaya Kalesi), που βρίσκεται στην περιοχή Μουρατλί της Ρεδαιστού (Τεκίρνταγ) βεβαιώθηκε από τους αρχαιολόγους, το 2001, ως κάστρο της ελληνιστικής περιόδου και συγκαταλέχθηκε στα ιστορικά μνημεία που χρίζουν προστασίας.
Οι κεντρικές υπηρεσίες στην Άγκυρα όμως δεν έχουν σύμφωνη γνώμη.
Επέλεξαν μάλιστα να αποχαρακτηρίσουν το ιστορικό μνημείο, προκειμένου να δοθεί άδεια σε λατομείο να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή.
Μετά από την εξέλιξη αυτή, οι φορείς της περιοχής έχουν ξεσηκωθεί, με πρώτον το διευθυντή του Μουσείου Ρεδαιστού, Μεχμέτ Ακίφ Ισίν, ο οποίος δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι «η περιοχή αυτή είναι ελληνιστικό κάστρο, το οποίο πιστοποιήθηκε μετά από αρχαιολογικές έρευνες ότι ανήκει στην περίοδο 320-145 π.Χ. Είναι ένα από τα ξεχωριστά κάστρα της Θράκης και δεν έχει ανασκαφεί, ακόμα γιατί δεν έχει βρεθεί χορηγός».
Ο διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αποχαρακτηρισμού της περιοχής, η οποία στηρίχτηκε σε εισήγηση τριών ακαδημαϊκών της Άγκυρας και τόνισε ότι έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ακυρωθεί η απόφαση.

pontos-news.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου