Προειδοποιητικό μήνυμα Ιράν προς Κούρδους

Tην ιρακινή επαρχία του Κιρκούκ εναντίον της συμμετοχής της στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν τον επόμενο μήνα προειδοποίησε το Ιράν, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν «προκλητικό και απαράδεκτο».
Το συμβούλιο της επαρχίας του Κιρκούκ, εθνοτικά ανάμικτης περιοχής που διοικητικά υπάγεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, αλλά πρακτικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, τάχθηκε σε ψηφοφορία η οποία διεξήχθη την Τρίτη υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, απόφαση την οποία η ιρακινή κυβέρνηση κατήγγειλε ως παράνομη και αντισυνταγματική.

Στο δημοψήφισμα, το οποίο προβλέπεται να γίνει την 25η Σεπτεμβρίου, θα τεθεί το ερώτημα της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν, νυν αυτόνομης περιφέρειας του βόρειου Ιράκ. Πολλές άλλες χώρες - συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και του Ιράν, δυο γειτονικών με το Ιράκ κρατών που έχουν μεγάλες κουρδικές μειονότητες - εναντιώνονται στη διεξαγωγή του, όπως και τα Ηνωμένα Έθνη, μολονότι το αποτέλεσμά του δεν θα είναι νομικά δεσμευτικό.

«Το συμβούλιο της επαρχίας του Κιρκούκ πήρε μια κακή απόφαση, αυτή αποτελεί πρόκληση και είναι απαράδεκτη», έκρινε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν «επικίνδυνο».

«Δεν θα επιτρέψει να επιλυθούν τα υπαρκτά προβλήματα και θα πλήξει τη δυνατότητα της εθνικής κυβέρνησης του Ιράκ να συνεχίσει να καταγάγει νίκες έναντι της τρομοκρατίας», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Μπαχράμ Γασεμί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προειδοποιεί εναντίον αυτής της κακής απόφασης η οποία συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ και υπογραμμίζει εκ νέου ότι κάθε εξέλιξη που δημιουργεί νέες κρίσεις στην περιοχή και στα σύνορα των γειτόνων του Ιράκ θα είναι αφόρητη», κατέληξε.0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου