Η ιστορική εικόνα της Παναγίας της Θαλασσομαχούσας στις Στροφάδες

Η εικόνα ήταν αρχικά φυλαγμένη στην Κωνσταντινούπολη αλλά στα χρόνια της εικονομαχίας οι χριστιανοί την έριξαν στη θάλασσα για να σωθεί...

Από άκρη σε άκρη το νησί της Ζακύνθου, γιορτάζει κάθε Δεκαπενταύγουστο την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Δεκάδες είναι οι εκκλησίες που έχουν δημιουργηθεί για τη μεγαλόχαρη στην Ζάκυνθο, σε κάθε χωριό σχεδόν του νησιού.
Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα προσκυνήματα, όπου γίνονται οι λιτανεύσεις των θαυματουργών εικόνων της Παναγίας.
Μια ξεχωριστή εικόνα της Παναγίας της Θεοτόκου, είναι αυτή που βρίσκεται στο νησάκι των Στροφάδων και έχει τη δικιά της μοναδική ιστορία.
Την ονομασία «θαλασσομαχούσα» η εικόνα την οφείλει σύμφωνα με την παράδοση, στο γεγονός ότι πάλεψε με τα κύματα και έφτασε στο Μοναστήρι χωρίς να καταστραφεί.
Η ιστορική εικόνα της Ιεράς Μονής Στροφάδων Ζακύνθου ήταν αρχικά φυλαγμένη στην Κωνσταντινούπολη. Στα χρόνια της εικονομαχίας οι χριστιανοί την έριξαν στη θάλασσα, για να διαφυλαχθεί και να σωθεί από τη μανία των διωκτών.
Η θαυματουργός εικόνα άντεξε τις κακουχίες και βρέθηκε στην Ιερά Μονή Στροφάδων Ζακύνθου. Ο ηγούμενος και οι Πατέρες την παρέλαβαν με δεήσεις και παρακλήσεις και την τοποθέτησαν στο Καθολικό της Μονής.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου