Κλειστή 24 μήνες η Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας

Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που έκλεισε για το κοινό η μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. Οι εργασίες που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα στο συγκρότημα της μονής και στον περιβάλλοντα χώρο, αντιστοιχούν με το 70% όσων προγραμματίζονται να γίνουν.

Η μονή (η οποία λειτουργεί ως μουσείο) είναι κλειστή από τον Σεπτέμβριο του 2015, και τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2018.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρμόδιων φορέων, το σημαντικότερο και πιο δύσκολο από τα έργα που γίνονται στην περιοχή είναι η αποκοπή και η απομάκρυνση ενός βράχου περίπου 600 τόνων που υπέρκειται της μονής, ο οποίος, σύμφωνα με τους μηχανικούς, υπήρχε περίπτωση να πέσει και να καταστρέψει όλα τα ιστορικά κτίσματα.Οι ρίζες των αιωνόβιων δέντρων αγκαλιάζουν το μονοπάτι που οδηγεί στη μονή (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Άλλο ένα σημαντικό έργο είναι οι πέντε εξέδρες παρατήρησης που κατασκευάζονται σε διάφορα σημεία απέναντι από το μοναστήρι, σε ορεινό δρόμο που διασχίζει το βουνό, οι οποίες θα προσφέρουν στους επισκέπτες μοναδική θέα.

Τέλος, έγιναν εργασίες και για την προστασία των ριζών των δέντρων που εξείχαν, στο μονοπάτι που οδηγεί στη μονή Σουμελά. Οι ρίζες αυτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι μάρτυρες ιστορίας τεσσάρων αιώνων!

pontos-news.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου