60 εκ. δολάρια το κόστος του Αγίου Νικολάου στο «σημείο μηδέν» της Νέας Υόρκης

Τα 60 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να προσεγγίσει, όπως όλα δείχνουν, το κόστος κατασκευής του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, στην ανατολική πλευρά του πάρκου Λίμπερτι στην Νέα Υόρκη.
Ο νέος ναός, που ανεγείρεται μετά την καταστροφή της παλιάς εκκλησίας από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων δολαρίων και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2016.
Στη συνέχεια ο προϋπολογισμός του έργου ανέβηκε στα 40 εκατομμύρια και την Τετάρτη το CBS New York μετέδωσε ότι το κόστος του θα φτάσει τα 52 εκατομμύρια, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2018.
Εν τούτοις, ακόμη και το ποσό αυτό είναι πολύ πιθανόν ν’ αναθεωρηθεί το επόμενο διάστημα. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα», το κόστος θα φτάσει στα 60 εκατομμύρια δολάρια -σχεδόν διπλάσιο από το αρχικώς προϋπολογισθέν- χωρίς στα χρήματα αυτά να περιλαμβάνονται και οι δαπάνες αγιογράφησης του νέου ναού.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα μέρος της συνολικής δαπάνης για την ανέγερση του ναού έχει ουσιαστικά καλυφθεί από την Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης καθώς δεν απαιτήθηκαν -εξ αρχής- δαπάνες θεμελίωσης αφού το οικοδόμημα εδράζεται σε ειδική πλατφόρμα πάνω από το υπόγειο πάρκινγκ του Λίμπερτι Παρκ.
Οπως είναι γνωστό, ο παλιός ναός -είχε ανεγερθεί το 1916- καταστράφηκε από τα συντρίμμια του νότιου πύργου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Σύντομα στον ναό θα τοποθετηθεί επένδυση από μάρμαρο Πεντέλης.
Το ίδιο μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε και για την ανέγερση του Παρθενώνα, όπως είπε στο CBS ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Τζέρι Δημητρίου.Ο νέος ιερός ναός κατασκευάζεται πάνω σε σχέδια που φέρουν την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα και με αρχιτεκτονική φυσιογνωμία που παραπέμπει στην Αγιά Σοφιά.
Το έργο θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο του 2014 και αρχική επιδίωξη ήταν η κατασκευή του να έχει ολοκληρωθεί έως το φθινόπωρο του 2016 ώστε να συμπέσει με την συμπλήρωση ενός αιώνα από την ανέγερση του πρώτου ναού.
Σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας», υπεγράφη ήδη η συμφωνία με την Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης που δίνει το δικαίωμα εξαγοράς του χώρου με συμβολικό τίμημα ενός δολαρίου.
Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής σκοπεύει ν’ ασκήσει αυτό το δικαίωμα αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες και ανοίξει επισήμως ο ιερός ναός.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου