Επόμενος στόχος του ιρακινού στρατού οι τζιχαντιστές στη Χαουίτζα

Οι ιρακινές τακτικές ένοπλες δυνάμεις και οι παραστρατιωτικές μονάδες που πολεμούν στο πλευρό τους και θεωρούνται μέρος του ιρακινού στρατού, θα αρχίσουν σύντομα τη μάχη για να απελευθέρωσουν την πόλη Χαουίτζα, στα νότια της επαρχίας του Κιρκούκ, από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές την Παρασκευή, μία ημέρα μετά την πλήρη ελευθέρωση της Ταλ Αφάρ και της επαρχίας Νινευή στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει την περιοχή γύρω από την πόλη Χαουίτζα, στα νότια της επαρχίας του Κιρκούκ, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, καθώς και τρεις πόλεις στην έρημο, στα σύνορα με τη Συρία.

Οι ιρακινές Αρχές μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει τη διαταγή να αρχίσουν επιχειρήσεις για να ανακτηθούν.

«Αφού η αποστολή στην Ταλ Αφάρ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τα στρατεύματα κατευθύνονται προς τη Χαουίτζα», στην επαρχία του Κιρκούκ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης.

Ο Άχμεντ Αλ Ασάντι, εκπρόσωπος των παραστρατιωτικών μονάδων Χασχντ Αλ Σαάμπι (Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης), στις οποίες κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι Ιρακινοί σιίτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η επιχείρηση για να απελευθερωθεί η Χαουίτζα θα αρχίσει σίγουρα μερικές ημέρες μετά το Έιντ Αλ Άντχα», τη μεγάλη γιορτή του Ισλάμ που για τους σιίτες αρχίζει σήμερα Σάββατο και διαρκεί τέσσερις ημέρες.

Εν όψει της επιχείρησης, «ερρίφθησαν εκατομμύρια προκηρύξεις στη Χαουίτζα για να ενημερωθούν οι κάτοικοί της ότι σύντομα θα έχουν τελειώσει με τις τρομοκρατικές συμμορίες του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης, καθώς και εκκλήσεις προς τους τζιχαντιστές «να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα».

Εξάλλου, οι κάτοικοι κλήθηκαν να «απομακρυνθούν από σημεία συγκέντρωσης τζιχαντιστών καθώς μπορεί να γίνουν στόχος αεροσκαφών» της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράκ και των κρατών του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η περιοχή που θέλουν να ανακτήσουν οι ιρακινές δυνάμεις έχει έκταση «9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Κατά τη διάρκεια της μάχης για να ανακαταληφθεί η Χαουίτζα οι ιρακινές δυνάμεις θα προσπαθήσουν επίσης να διώξουν το Ισλαμικό Κράτος από το δυτικό τμήμα της Σαργκάτ, μιας πόλης που βρίσκεται δυτικότερα, στον ποταμό Τίγρη.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου