Η πανήγυρη της θαυματουργής Παναγίας της Σεντνάγια στην Συρία

Το μεγαλύτερο προσκύνημα της χριστιανικής Συρίας Σήμερα, εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας, εορτάζει η Μονή της Παναγίας στη Σεντνάγια της Συρίας, μία καθαράς χριστιανικής πόλης, με 12.000 σήμερα κατοίκους, η οποία απέχει 1 ώρα από την Δαμασκό, κτισμένη επάνω στην πλαγιά του βουνού.

Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στην εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, o οποίος και θεωρείται ως ιδρυτής της, μετά από θαυμαστή εμφάνιση της Παναγίας.

Είναι το μεγαλύτερο προσκύνημα της Συρίας και το δεύτερο σημαντικότερο προσκύνημα στην Μέση Ανατολή, μετά τους Αγίους Τόπους.

Πριν τον πόλεμο την Μονή επισκέπτονταν περίπου 1,5 εκατομμύριο προσκυνητές τον χρόνο, από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν μουσουλμάνοι.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας έκανε πολλά θαύματα ακόμη και σε αυτούς, χαρίζοντας παιδιά σε άτεκνα ζεύγη, θεραπεύοντας καρκινοπαθείς κ.λπ.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Συρίας επισκέπτεται την Μονή, την οποία τιμά ιδιαίτερα η οικογένεια Άσσαντ, καθώς η Παναγία έχει θεραπεύσει θαυματουργικά από καρκίνο την αδελφή του.

Στην διάρκεια του πολέμου η Μονή, η οποία διαθέτει και ορφανοτροφείο θηλέων, κινδύνευσε από τους τζιχαντιστές, αλλά η προστασία της Παναγίας δεν άφησε να πάθει τίποτε ούτε το μοναστήρι της ούτε οι χριστιανοί του χωριού ούτε οι άλλες μονές και εκκλησίες της περιοχής.

Χθες στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο βοηθός επίσκοπος του Πατριάρχη Λουκάς Χούρι, ενώ ακολούθησε λιτανεία με την εικόνα του Γενεθλίου της Θεοτόκου σε όλη την πόλη.

Η θαυματουργή πανάρχαια εικόνα της Παναγίας φυλάσσεται καλυμμένη μέσα σε ειδική κρύπτη και δεν μετακινείται ποτέ από εκεί.(πηγή φωτογραφιών: dimpe news)


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου