Διαβάζοντας την Οδύσσεια στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Οι ραψωδίες ρ και σ θα παρουσιαστούν την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 11 πμ., στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα πραγματοποιείται μια διαφορετική ανάγνωση της Οδύσσειας, με τη συνοδεία αρχαίας λύρας.

Πρόκειται για το πρόγραμμα συμμετοχικών αναγνώσεων «Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια» κατά την οποία δύο ραψωδίες κάθε φορά παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη Δρα Νίκο Ξανθούλη, αλλά και όσους από τους επισκέπτες επιθυμούν να συμμετέχουν στη δημόσια ανάγνωση, ανακαλύπτοντας τα μυστικά της προσωδίας. Η μετάφραση που χρησιμοποιείται είναι του Ζήσιμου Σίδερη. Η διάρκεια των αναγνώσεων είναι δύο ώρες.

Αυτή την Κυριακή θα θυμηθούμε τις ραψωδίες ρ και σ. Ο Τηλέμαχος επιστρέφει στο παλάτι και ενημερώνει την Πηνελόπη για τα όσα ανακάλυψε στο ταξίδι του. Ο Οδυσσέας με τον Εύμαιο φτάνουν και αυτοί στην πόλη. Μόνο το πιστό του σκυλί, ο 'Αργος, καταλαβαίνει τον ερχομό του και ξεψυχά στο πέρασμά του.

Ο βασιλιάς-ζητιάνος δέχεται τις προσβλητικές επιθέσεις όχι μόνο των μνηστήρων, αλλά και δούλων. Σε λίγο ο Ίρος, ένας γνωστός ζητιάνος της Ιθάκης, προκαλεί τον Οδυσσέα και οι μνηστήρες τους ωθούν σε αγώνα πάλης για να αποφασιστεί ποιος θα μείνει στο ανάκτορο. Ο Οδυσσέας κερδίζει, αλλά οι υβριστικές συμπεριφορές συνεχίζονται. Η Πηνελόπη κάνει μια βασιλική εμφάνιση και βάζει τους μνηστήρες στη θέση τους, ενώ λίγο μετά ο Τηλέμαχος παρεμβαίνει με αποφασιστικότητα και τους στέλνει στα σπίτια τους.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος (30) και απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Η κράτηση θέσης ισχύει έως 15 λεπτά πριν την έναρξη. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην ανάγνωση, μπορούν να το δηλώσουν στην τηλεφωνική κράτηση και να προμηθευτούν το απόσπασμα που θα διαβάσουν κατά την προσέλευσή τους στις Πληροφορίες του Μουσείου. Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Τηλ. επικοινωνίας 213214 4817, 213214 4856/-4858/-4866/-4893

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου