Οι Κούρδοι απελευθέρωσαν την Παλιά Πόλη της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος

Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν την απελευθέρωση της Παλιάς Πόλης της Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Ο εκδιωγμός των τρομοκρατών από την Παλιάς Πόλης φέρνει τη στρατιωτική συμμαχία δημοκρατικών Κούρδων, Αράβων και Ασσύριων στα πρόθυρα των συνοικιών όπου έχουν κατασκευαστεί από τους τζιχαντιστές τα ισχυρότερα οχυρά τους, κοντά στο κέντρο της πόλης.

Η Ράκα ήταν η ντε φάκτο «πρωτεύουσα» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία μέχρι που ξεκίνησε η πολιορκία της.

Πλέον «πρωτεύουσα» της οργάνωσης είναι η πόλη Αλ Μαγιαντίν στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Η απελευθέρωσή της Ράκα θα είναι οπωσδήποτε ένα βαρύτατο πλήγμα στο «χαλιφάτο», ειδικά μετά την απώλεια των προπυργίων του στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη» για την απελευθέρωση της Ράκα τον Νοέμβριο του 2016 και η πολιορκία ξεκίνησε αρχές Ιουνίου 2017.

Η Ράκα (ελληνικό όνομα «Καλλίνικος»), καταλήφθηκε από τους ισλαμιστές της Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) τον Μάρτιο του 2013.

Τον Ιούνιο του 2013 άνοιξε γραφεία στην πόλη και το Ισλαμικό Κράτος. Ήταν ακόμα η εποχή που το Ισλαμικό Κράτος και οι «μετριοπαθείς» ήταν όλοι ένα.

Στις 13 Ιανουαρίου 2014 η Ράκα περιήλθε υπό τον απόλυτο έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, αφού εκδιώχθηκαν οι ισλαμιστές των άλλων οργανώσεων από την πόλη.

Το Ισλαμικό Κράτος ανακήρυξε τη Ράκα «πρωτεύουσά» του και η πόλη υπήρξε μέχρι και τις 6 Ιουνίου 2017, οπότε και ξεκίνησε η πολιορκία της, το κέντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας του ISIS.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου