Οι Ιταλοί θέλουν να ορίσουν ΑΟΖ με την Ελλάδα αλλά δεν αφήνουν οι… ψαράδες

Από τον τίτλο φαίνεται αστείο, ωστόσο το θέμα είναι σοβαρό. Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες με εξαιρετικά φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.
Από το 1977 έχουμε καθορίσει τις υφαλοκρηπίδες μας, που αφορούν τα δικαιώματα στον βυθό και αυτό που απομένει είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (AOZ), που αφορούν τα συνολικά δικαιώματα της κάθε χώρας.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει όλη την καλή διάθεση με την ελληνική να τελειώνουν και αυτή την εκκρεμότητα αλλά διαμαρτύρονται οι Ιταλοί ψαράδες.

Η Ιταλία διαθέτει έναν μεγάλο αλιευτικό στόλο και ψαρεύουν πολύ κοντά στα χωρικά μας ύδατα και θα χάσουν αυτούς τους ψαρότοπους όταν η οριοθέτηση της ΑΟΖ γίνει με βάση τη μέση γραμμή.

Οι Ιταλοί έχουν ήδη φασαρίες με χοντρά επεισόδια με τους Γάλλους ψαράδες (στην Τυρρηνική θάλασσα) και υπάρχουν αντιδράσεις στην Ιταλία σε ενδεχόμενο συμφωνιών και με την Ελλάδα.

Βεβαίως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα αυτή η ιστορία, διότι τα συμφέροντα μιας συντεχνίας δεν είναι δυνατόν να στέκονται εμπόδιο στην γενικότερη ανάπτυξη των δύο χωρών μας.

Ούτε μπορούν οι Ιταλοί ψαράδες να αλιεύουν όπου θέλουν, οφείλουν να περιοριστούν στα ύδατά τους και αυτό αφορά και τις σχέσεις τους με τη Γαλλία.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το θέμα κατά τη συνάντηση στην Κέρκυρα, όμορφα και σωστά, ώστε οι φίλοι μας Ιταλοί να επισπεύσουν τις διαδικασίες βρίσκοντας τρόπο να βάλουν σε τάξη τους ψαράδες τους.

tribune.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου