Η ζωή του οπλαρχηγού του Πόντου Παύλου Τσαουσίδη έγινε βιβλίο

Ένα βιβλίο με σημείο αναφοράς τον οπλαρχηγό του Πόντου Παύλο Τσαουσίδη, το οποίο δίνει πολλές πληροφορίες για την ζωή του Ποντίου αντάρτη αλλά και τη ζωή των Ελλήνων στον Πόντο, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στην αίθουσα SALA του Πολυχώρου της «Ελιάς», στην εκδήλωση που οργάνωσε το 4ο Περιφερειακό Τμήμα Κεντροδυτικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το βιβλίο με τίτλο Η βιογραφία του οπλαρχηγού του Πόντου Παύλου Τσαουσίδη εξέδωσαν η Ροζαλία Γαβριηλίδου, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και ο Θεοφάνης Μαλκίδης, δρ Πανεπιστημίου Θράκης.
Η κύρια βάση του βιβλίου είναι χειρόγραφα του Παύλου Τσαουσίδη που παρέχουν πληροφορίες για τη ζωή στον Πόντο, αλλά και δίνουν απαντήσεις στο πώς αναπτύχθηκε το αντάρτικο στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η Ροζαλία Γαβριηλίδου εξήγησε στο κοινό το πώς έφτασαν τα χειρόγραφα του οπλαρχηγού στα χέρια της και πώς πήρε την απόφαση να τα ψηφιοποιήσει και να φτάσει στη συγγραφή του βιβλίου μέσω έρευνας για τη ζωή του Π. Τσαουσίδη, και με τη συμβολή του Θεοφάνη Μαλκίδη. Ο Θ. Μαλκίδης από την πλευρά του τόνισε ότι ο Τσαουσίδης ήταν κεντρική πρωταγωνιστική μορφή του αντάρτικου στον Πόντο, και με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ένα τραγούδι που έγραψαν για τον Π. Τσαουσίδη ο Παύλος Ματζερίδης (μουσική) και η Αναστασία Μαχαιρίδου (στίχους), με ερμηνευτή τον Γιάννη Θεοδωρίδη και με τον συνθέτη στη λύρα. Ακολούθησε η σέρρα από τη χορευτική ομάδα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, η οποία έκλεισε και την εκδήλωση.


pontos-news.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου