Συναγερμός: Δήμοι ενημερώνουν τους πολίτες για τα καταφύγια!

Η Τουρκική προκλητικότητα έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό όχι μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αλλά και την πολιτική προστασία - Ήδη δήμοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως στα νησιά ενημερώνουν τους πολίτες για τα καταφύγια σε περίπτωση πολέμου
Όπως θα διαπιστώσετε, οι Δήμοι Καλαμάτας, Χανίων, Σερρών, Θήρας ενημερώνουν τους δημότες για τους χώρους καταφυγής πληθυσμού. Επίσημα όλοι μιλούν για «σεισμό» και φυσικές καταστροφές. Ή κάτι γνωρίζουν για επικείμενη μεγάλη φυσική καταστροφή ή συμβαίνει κάτι άλλο…

Την παρουσίαση των χώρων συγκέντρωσης κοινού στο Δήμο Καλαμάτας έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάση Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την πολιτική προστασία.
Οι χώροι καταφυγής για την Καλαμάτα, καθώς και για τις Τοπικές Κοινότητες όπως παρουσιάστηκαν είναι οι εξής:
kalamata 1
kalamata 2


Σε ανάρτηση χαρτών των χώρων καταφυγής του νησιού έχει προχωρήσει το αρμόδιο όργανο του Δήμου Θήρας, με οδηγίες για την προστασία των πολιτών.
Ως τέτοιοι χώροι ορίζονται: πλατείες, ελεύθεροι χώροι (π.χ. κενά οικόπεδα), ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, περιοχές αστικού πρασίνου (άλση, πάρκα, παιδικές χαρές), προαύλια σχολείων και εκκλησιών, οι οποίοι οφείλουν να είναι μακριά από επικίνδυνα εδάφη για κατολίσθηση ή καθίζηση, καθώς και από αναχώματα και υπόγειες στοές ενώ για παραθαλάσσιες περιοχές η υψομετρική θέση πρέπει να είναι τέτοια που να αποκλείει διακινδύνευση από θαλάσσιο σεισμικό κύμα (tsunami).

48 καταφύγια στη Σαντορίνη

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας έχει ορίσει και οριοθετήσει ως χώρους καταφυγής πολιτών σε περίπτωση σεισμού τα παρακάτω 48 σημεία:
Στη Θηρασία : Το ελικοδρόμιο και ο χώρος ιατρείου – γήπεδο 5×5 στο Μανωλά και ο χώρος του βιολογικού στον Ποταμό (3)
Στην Οία: Η πλατεία λεωφορείων ΚΤΕΛ, η πλατεία τουριστικών λεωφορείων, η πλατεία Φοινικιάς, η πλατεία αφαλάτωσης, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στο Θόλο και η αυλή του Δημοτικού Σχολείου με την πλατεία και τη δεξαμενή (6)
Στο Ημεροβίγλι: Το γήπεδο μπάσκετ, το γήπεδο 5×5 και ο ιδιωτικός χώρος στάθμευσης Γαλή (3)
Στον Κάτω Βουρβούλο: Η κεντρική πλατεία, το γήπεδο ποδοσφαίρου και το πάρκο οδικής βοήθειας (3)
Στον Άνω Βουρβούλο: Η πλατεία του χωριού και ο περιβάλλοντας χώρος του Ιερού Ναού Αγίας Μονής (2)
Στα Φηρά: Η πλατεία Αγίου Γερασίμου, η παιδική χαρά με το χώρο στάθμευσης στο Φηροστεφάνι, ο περιβάλλοντας χώρος της αίθουσας Κοντοχωριανών καθώς και η ιδιωτική παιδική χαρά “Ροδιές”, ο ιδιωτικός χώρος camping – κατοικιών, ο χώρος στάθμευσης έναντι του ΓΕΛ και το γήπεδο του Πανθηραϊκού (7)
Στον Καρτεράδο: Η κεντρική πλατεία, η παιδική χαρά, το γήπεδο και ο προαύλιος χώρος του ΔΑΠΠΟΣ (4)
Στη Μεσαριά: Το γήπεδο με την παιδική χαρά και ο υπαίθριος χώρος του εμπορικού κέντρου Καρομολέγκου. (2)
Στο Βόθωνα: Ο υπαίθριος χώρος του Δημοτικού Σχολείου και η παιδική χαρά (2)
Στην Έξω Γωνιά: Ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους (1)
Στην Επισκοπή (Μέσα) Γωνιά: Το γήπεδο Καμαρίου, η κεντρική πλατεία πρώην γραφείων κοινότητας και ο χώρος κοινοτικών σταύλων (3)
Στον Πύργο: Η έξω και η κεντρική πλατεία του χωριού, ο χώρος στάθμευσης λεωφορείων, το γήπεδο ποδοσφαίρου και η παιδική χαρά (5)
Στο Μεγαλοχώρι: Το γήπεδο, η κεντρική πλατεία του χωριού και το μετόχι (3)
Στο Ακρωτήρι: Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων οικισμού και το γήπεδο 5×5 (2)
Στο Εμπορείο: Η κεντρική πλατεία Ευαγγελισμού και το γήπεδο Λάβας (2)
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους ιδιόκτητους χώρους προβλέπεται μνημόνιο συνεργασίας για πιθανή χρήση τους.

Τα καταφύγια του Δήμου Σερρών

Εντύπωση κάνει η ενημέρωση του Δήμου Σερρών στους δημότες του,για τους χώρους καταφυγής (συγκέντρωσης) σε περίπτωση σεισμού.
Βέβαια,είναι μια πολύ σωστή ανακοίνωση, που θα έπρεπε να γίνεται από όλους τους Δήμους.
Λίγοι πολίτες γνωρίζουν,που θα έπρεπε να πάνε σε μια τέτοια κατάσταση.
Στην συνέχεια ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Σερρών:
Πίνακας χώρων καταφυγής (συγκέντρωσης) σε περίπτωση σεισμού
1.Πλατείες : ΙΚΑ – Νικομηδείας – Νίκης – Ελευθερίας – Εμπορίου – Κατακονόζι –
– Δημοκρατίας (παλιά Σφαγεία).
Κεντρικό πάρκο Ομονοίας.
Το πάρκο των χιλίων Δέντρων – Ά Καπη.
Πίνακας Καταυλισμών σε περίπτωση σεισμού (προσωρινή διαμονή)
Στρατόπεδα : Παπαλουκά – Εμ. Παπά – Κολοκοτρώνη
Πάρκο πλησίον αυτοκινητοδρομίου.
Χώροι ΤΕΙ.
Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο.
Αθλητικές εγκαταστάσεις.
Δημοτικό Στάδιο Σερρών.
Δημοτικό Γήπεδο Σερρών

Αντίστοιχες εγκαταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε ελεύθερους χώρους (π.χ. γήπεδα ποδοσφαίρου) των Δημοτικών κοινοτήτων Λευκώνα, Σκουτάρεως, Μητρουσίου, καθώς και των τοπικών κοινοτήτων Ξηρότοπου, Μετοχίου, Αϊ Γιάννη, Κρίνου, Ελαιώνα, Οινούσας, Επταμύλων, Αν. Βροντού, Ορεινής, Χριστός, Λευκώνα, Αναγέννησης, Βαμβακιάς, Προβατά, Μονοκλησιάς, Άνω Καμήλας, Κάτω Καμήλας, Κουμαριάς, Αδελφικού, Κουβουκλίου, Βαμβακούσας, Πεπονιάς, Κωνσταντινάτου, Αγία Ελένης.

Σε κόκκινο συναγερμό και η Κρήτη

Πώς θα προστατευτούν οι πολίτες στα Χανιά σε περίπτωση πολέμου και αεροπορικού βομβαρδισμού; Υπάρχουν καταφύγια στο νομό Χανίων για τον άμαχο πληθυσμό; Αντίστοιχα, ποιοί είναι οι χώροι καταφυγής πληθυσμού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού; Όπως αναφέρει το flashnews:

Στα Χανιά υπάρχουν καταφύγια και των δύο κατηγοριών, δηλαδή τόσο χώροι συγκέντρωσης πληθυσμού για την προστασία από αεροπορικούς βομβαρδισμούς,  όσο και για την περίπτωση σεισμών και φυσικών καταστροφών που λειτουργούν ως χώροι καταφυγής πληθυσμού, χώροι παροχής βοήθεια και καταυλισμού στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Τα καταφύγια της πρώτης κατηγορίας είναι υπόγειοι χώροι που επιλέγονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων από το τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α), σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ. Στα Χανιά μέχρι πρόσφατα υπήρχαν χωροθετημένα 14 τέτοια καταφύγια και κάλυπταν μόνο τον πληθυσμό του δήμου Χανίων,  ωστόσο έπειτα από μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των αρμόδιων αρχών, η λίστα επικαιροποιήθηκε και ο νομός διαθέτει συνολικά 51 καταφύγια, χωρητικότητας 115.000 κατοίκων. Υπόγεια πάρκινγκ στα Χανιά και υπόγεια μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων συγκαταλέγονται στη λίστα που έχει σταλεί στην υπηρεσία ΠΣΕΑ Ηρακλείου για έγκριση. 
Από την άλλη πλευρά, οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού και φυσικών καταστροφών είναι κυρίως ανοιχτοί χώροι όπως πάρκα, πλατείες, χώροι πρασίνου, γήπεδα, προαύλια σχολεία κτλ και αποσκοπούν στην ασφαλή εκτόνωση του πληθυσμού, που εκδηλώνεται ως πρώτη αντίδραση σε ένα σεισμικό γεγονός. 
Που βρίσκονται όμως αυτοί οι χώροι στα Χανιά. Η Αντιπεριφέρεια Χανίων έχει χωροθετήσει τέτοιου είδους καταφύγια που φαίνονται στον παρακάτω χάρτη, ενώ και ο δήμος Χανίων έχει επικαιροποιήσει σχετική λίστα ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε το ποσό των 350.000 ευρώ για εργασίες στους χώρους που έχουν επιλεγεί ως χώροι καταφυγής

Όσον αφορά τα καταφύγια σε περίπτωση πολέμου, αυτά είναι απόρρητα και δεν δημοσιοποιούνται ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός για την ενημέρωση και κατεύθυνση του πληθυσμού σε αυτούς τους χώρους.
Στα Χανιά το τελευταίο διάστημα έγινε συντονισμένη προσπάθεια για έλεγχο των υπαρχουσών καταφυγίων και την προσθήκη νέων χώρων. Στα πλαίσια αυτά, από τα 14 καταφύγια, τα 7 κρίθηκαν ακατάλληλα ενώ προστέθηκαν 44 νέοι χώροι, κυρίως υπόγεια πάρκινγκ και ξενοδοχείων.
Η τελευταία επιθεώρηση των καταφυγίων είχε γίνει πριν 4 χρόνια, όπως ανέφερε στο Flashnews.gr, ο Στέλιος Βαρδιάμπασης, Α' Υποδιευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων, ο οποίος, στα πλαίσια συνεργασίας με την Αντιπεριφέρεια Χανίων, έχει υπό την αρμοδιότητά του θέματα πολιτικής άμυνας και ΠΣΕΑ.
Όπως ανέφερε ο κ. Βαρδιάμπασης, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων συστάθηκε μια επιτροπή ελέγχου των καταφυγίων με πρόεδρο τον ίδιο και μέλη εκπρόσωποι από την ΠΥ,  έναν πολιτικό μηχανικό από την διεύθυνση τεχνικών έργων της ΠΕ Χανίων και έναν επόπτη δημόσιας υγείας της ΠΕ Χανίων.
"Αυτή η Επιτροπή είχε ως αρμοδιότητα να επιθεωρήσει τα 14 υπάρχοντα καταφύγια που υπήρχαν στο νομό Χανίων και να επιθεωρήσει και άλλους χώρους οι οποίοι πιθανόν να πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στα καταφύγια. Η Επιτροπή επιθεώρησε τους χώρους, ωστόσο κάποιοι από αυτούς δεν πληρούσαν τους όρους και δεν περιλαμβάνονται πλέον στην σχετική λίστα. Από τα 14, τα 7 κρίθηκαν ακατάλληλα ενώ η τελευταία επιθεώρηση είχε γίνει πριν από 4 χρόνια. Πρόκειται για μικρούς χώρους που βρίσκονταν σε πολυκατοικίες και είχαν μετατραπεί σε πάρκινγκ, πυλωτές ή καταστήματα".


Χώροι καταφυγής δήμου Χανίων

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου