Ενώ οι Γερμανοί αγοράζουν την Ελλάδα, βάζουν βέτο για τις δικές τους επιχειρήσεις!

Το Βερολίνο άφησε σήμερα να εννοηθεί, ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις νέες του εξουσίες για άσκηση βέτο σε εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές, στην περίπτωση της κινεζικής προσφοράς για την εταιρία εργαλείων Leifeld.
Νωρίτερα σήμερα ο κάτοχος πλειοψηφικού πακέτου στην Leifeld Γιοργκ Κόφλερ δήλωσε στο Reuters, ότι η κινεζική Yantai Taihai εγκατέλειψε την προσπάθειά της να εξαγοράσει την εταιρεία, ενόψει του αναμενόμενου βέτο από τη γερμανική κυβέρνηση. Το Βερολίνο προχώρησε σε αυστηροποίηση των ελέγχων επί των ξένων επενδύσεων πέρσι, ύστερα από μια σειρά πολύκροτων εξαγορών από κινεζικές εταιρείες, που τροφοδότησαν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε επίπεδο ασφαλείας από το αυξανόμενο ενδιαφέρον όρεξη που επιδεικνύει η Κίνα για ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να δώσει εξουσιοδότηση για την άσκηση βέτο» δήλωσε κυβερνητική πηγή. «Αυτή η εξουσιοδότηση επιτρέπει την άσκηση βέτο στην εξαγορά εγχώριας εταιρίας από ξένη εταιρία για λόγους ασφαλείας» συμπλήρωσε. Η Leifeld η οποία κατασκευάζει μεταλλουργικά εργαλεία, που είναι απαραίτητα στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας, είναι ένα τυπικό παράδειγμα των τεχνικά προηγμένων μεταποιητικών εταιρειών, που αποτυπώνουν την επιτυχία της Γερμανίας ως παγκόσμιας εξαγωγικής υπερδύναμης.
Ο Κόφλερ επέκρινε την προθυμία του Βερολίνου να παρέμβει, λέγοντας ότι είναι υπερβολικές οι ανησυχίες για την ασφάλεια, σε σχέση με το να επιτραπεί στην κινεζική Yantai να αποκτήσει ποσοστό στη γερμανική εταιρία. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι ανησυχίες για την πολιτική ασφαλείας είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου