Την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ίμβρου – Τενέδου με την Ελλάδα ζήτησε ο Κουίκ

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, βρέθηκε στην Τένεδο, όπου συναντήθηκε με τους λιγοστούς εκεί Έλληνες, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, προστάτιδας του νησιού, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίου.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουίκ ανέφερε πως άκουσε με προσοχή τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη όπως και της προέδρου των εναπομεινάντων στην Τένεδο Ελλήνων, Πελαγίας Πισιρτζή, καθώς και τις αιτιάσεις τους για «μη πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης στην Τένεδο, εδώ και δεκαετίες».

«Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας, είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω τα όσα επανειλημμένα για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης τονίζουν, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς: Κανένας δεν δικαιούται να αμφισβητεί και να μην εφαρμόζει πλήρως συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάνης, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Σας διαβεβαιώνω ότι, όπου υπάρχουν στρεβλώσεις, η Ελλάδα μέσω της διπλωματίας της και της επικοινωνίας, ζητά πιεστικά τον σεβασμό, την αποδοχή και την πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων» κατέληξε ο κ. Κουίκ.

Σημειώνεται επίσης, ότι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος Βαρθολομαίος, μετά τη χοροστασία, αναφέρθηκε στον αποδεκατισμένο ελληνισμό της Τενέδου και την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης.

Παράλληλα ο υφυπουργός συζήτησε την χρόνια εκκρεμότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ελλάδας με την Ίμβρο και την Τένεδο στον Έπαρχο και τον Δήμαρχο της Τενέδου.