Πέντε χρόνια φυλάκιση σε γνωστό ισλαμιστή ιεροκήρυκα

Ο πιο γνωστός ισλαμιστής ιεροκήρυκας στη Γερμανία, Σβεν Λάου, ο οποίος είχε δημιουργήσει μια «αστυνομία της σαρίας» το 2014, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πεντέμισι ετών αφού κρίθηκε ένοχος για «υποστήριξη τρομοκρατικής επιχείρησης».
Ο 36χρονος, ο οποίος έχει προσηλυτιστεί στον σαλαφισμό, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Ντίσελντορφ διότι είχε στρατολογήσει το 2013 υποψήφιους για τον τζιχάντ σε αυτή την περιοχή για λογαριασμό της οργάνωσης Τζάις Αλ Μουχατζιρίν Ουάλ Άνσαρ στη Συρία.
Πρόκειται για οργάνωση τζιχαντιστών από την Τσετσενία και την κεντρική Ασία οι οποίοι εμφανίστηκαν το 2012 στον συριακό πόλεμο. Η οργάνωση χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από τις αρχές της Γερμανίας.
Το δικαστήριο αποδέχθηκε κατά μεγάλο μέρος την εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε προτείνει να επιβληθεί κάθειρξη εξίμισι ετών στον ιεροκήρυκα, «καθ' έξιν εγκληματία».
Ο άνδρας κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία ότι είχε πάει στη Συρία στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2013 και ότι αγόρασε με την επιστροφή του στη Γερμανία μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού νυχτερινής όρασης για την οργάνωση.
Η Τζάις Αλ Μουχατζιρίν Ουάλ Άνσαρ ορκίστηκε πίστη στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015 στο Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακό βραχίονα της Αλ Κάιντα, το οποίο βρισκόταν σε σύγκρουση με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Όμως ένας από τους πρώην επικεφαλής της, μαζί με ορισμένους από τους μαχητές της οργάνωσης εντάχθηκε αντιθέτως στο Ι.Κ. και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Λάου ανήκε σε αυτή την τελευταία μερίδα των τζιχαντιστών.