Στα 3 χλμ έξω από την πόλη Χάμα της Συρίας βρίσκεται η Αλ Κάιντα

Στα τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη Χάμα της Συρίας, πρωτεύουσας της ομώνυμης δυτικής επαρχίας, βρίσκονται οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα που έχουν συστήσει μια νέα συμμαχία με άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις, την Ταχρίρ Αλ Σαμ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε).

Οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν ισχυρή επίθεση στα βόρεια της επαρχίας Χάμα αυτή την εβδομάδα, επιχειρώντας να καταλάβουν τις θέσεις του συριακού αραβικού στρατού στα περίχωρα της πρωτεύουσας της επαρχίας.

Στο πλευρό της Ταχρίρ Αλ Σαμ μάχονται οι οργανώσεις Τζαΐς Αλ Ίζα (Στρατός της Δόξας), που κανονικά «ανήκει» στον τουρκόφιλο Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και η Φαϊλάκ Αλ Σαμ (Λεγεώνα της Συρίας), που αποτελείται από ομάδες που σχετίζονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Όπως μεταδίδουν γεμάτα ανησυχία αρκετά συριακά Μέσα, οι τζιχαντιστές απέχουν 3 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Χάμα και 5 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της πόλης.

Η Χάμα είναι μια μεγάλη πόλη της Συρίας με σχεδόν μισό εκατομμύριο πληθυσμό. Στο παρελθόν υπήρξε «φωλιά» της Μουσουλμανικής Αδελφότητας αλλά έχει και μεγάλη ελληνορθόδοξη κοινότητα. Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ορόντη.