Σουηδέζα, μέλος του ΟΗΕ, βρέθηκε αποκεφαλισμένη!

Δύο πτώματα εντοπίστηκαν στο Κονγκό μετά από έρευνες για το –εξαφανισμένο- προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών. Ένας Αμερικανός και μία Σουηδέζα, μέλη του ειρηνευτικού σώματος του ΟΗΕ εντοπίστηκαν νεκροί, αφού είχαν απαχθεί από ντόπιους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός Μάικλ Σαρπ και η Σουηδέζα Ζαΐντα Καταλάν «έχασαν τη ζωή τους στη ΛΔ Κονγκό, προσπαθώντας να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ειρήνης», ενώ προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση εγκληματικής ενέργειας ο ΟΗΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η γυναίκα βρέθηκε αποκεφαλισμένη, ενώ το πτώμα του άνδρα ήταν άθικτο.

Νωρίτερα χθες ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΛΔ Κονγκό είχε ανακοινώσει ότι εντοπίστηκαν τα πτώματα των δύο εμπειρογνωμόνων, που είχαν πέσει θύματα απαγωγής μαζί με τους τέσσερις Κονγκολέζους συνοδούς τους στις 12 Μαρτίου στην επαρχία του Κεντρικού Κασάι.

Η επαρχία του Κεντρικού Κασάι, η οποία συγκλονίζεται τους τελευταίους μήνες από την εξέγερση του Καμουίνα Ενσάπου, τοπικού ηγέτη που σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2016 σε μάχες, αφού επαναστάτησε ενάντια στην κυβέρνηση της Κινσάσα.

Η εξέγερση αυτή έχει πλέον επεκταθεί σε πέντε επαρχίες και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 400 ανθρώπων.

Ο θάνατος του Μάικλ Σαρπ και της Ζαΐντα Καταλάν έγινε γνωστός την ώρα που ο ΟΗΕ ανέβαλε για αύριο Πέμπτη ή για την Παρασκευή την ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής αποστολής του στη ΛΔ Κονγκό, της Monusco, της πιο σημαντικής ειρηνευτικής αποστολής του οργανισμού με 19.000 στρατιώτες, αστυνομικούς και στρατιωτικούς παρατηρητές στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την Κινσάσα.